Farliga bilförare finns sällan bakom ratten

Vägverket vill få bort farliga förare. Fast det är bara 10 000 sjuka och skadade körkortsinnehavare per år som ska mista lappen via hårdare kontroller, enligt förslaget som SvD skrev om i lördags.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sådana som jag kan alltså fortsätta tuta och köra. Sådana som jag har körkort men vi kör aldrig. Det vill säga, vi kör nästan aldrig. Det är gott om oss.
Vi är lätta att känna igen. Det är vi som drar fram sätena så långt att vi måste ratta med underarmarna. Det är vi som ängsligt juckar fram och tillbaka i parkeringsfickan utan att få till det trots metrar av manöverutrymme både framför och bakom.
Döda vinklar och planerad körning är okända begrepp för oss. Tunnelseende är vår paradgren. Vi tvekar och bromsar på 70-vägar för att vi inte hinner med att fatta vart vi är på väg. Det är våra motorhuvar cyklister voltar över när vi kör ända fram i vägkorsningar utan att kolla gång- och cykelbanor först.
Det kan gå illa eller också går det bra. Oavsett vilket är varje gång bakom ratten psykiskt utmattande.
Så, varför utsätta sig själv och andra för dödsfara? Det finns ju bussar och t-bana?

Är man som jag inflyttad från landsorten går man först på den där myten om att man nu klarar sig utan bil. Det är rena halleluja-upplevelsen att äntligen få göra sig av med eländet. Aldrig mera ångestladdade kallstarter och ljusskygga hemmapulare med plastic padding som man i brist på märkesverkstad anlitar fast man vet att det innebär att man måste grina sig igenom påföljande ombesiktning för att slippa körförbud.
Efter ett tag i storstaden inser man emellertid att det är något som inte stämmer, att man inte blev så fri som man trodde. Man inser att det bara
behövs pyttelite oflyt med lokaltrafikens avgångar och anslutningar för att det ska ta en timme från hemmet i Kärrtorp till dagiset i Årsta. Med bil hade det gått på en kvart.
Dessutom är frestelserna så många: Coop och K-Rauta, vik hädan. Bara med bil kan du frossarshoppa i storköpstemplen utmed motorvägarna.
Med bil slipper du vela med semesterbagaget. In med rubbet i bak och tjoff igen med luckan, bara.
Och vill du upptäcka nya, vackra platser - då är det bil du ska köra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons