Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Farlig försumlighet

(uppdaterad)

Alla som söker asyl i Sverige ska erbjudas en hälsoundersökning, men enligt Ekot i går missar landstingen dryga 40 procent. Det drabbar förstås främst alla de enskilda människor som kanske inte får den vård de har rätt till, men det har också vidare implikationer för samhället i stort.

Landstingen brister rejält när det gäller asylsökande, men än värre är det när det kommer till anhöriginvandrare, som ofta inte kallas till någon undersökning alls. Här har vi alltså ett stort antal människor som helt faller mellan stolarna och kanske får gå länge med obehandlade, i värsta fall smittsamma, sjukdomar.

För några veckor sedan rapporterade Sveriges Radio om det som blir konsekvensen av landstingens försumlighet, nämligen att smittor som vi ansett utrotade åter ökar (26/3). I Göteborg öppnar nu en tuberkulosmottagning för att upptäcka och behandla drabbade.

Annons
X

En annan sak som går under radarn när landstingen inte håller den koll de bör är eventuella luckor i vaccintäckningen. Generellt är problemet litet – vaccin mot vanliga barnsjukdomar som mässlingen med flera ges i hög utsträckning världen över. Men det finns förstås länder där täckningen ligger en bit under den svenska, exempelvis Somalia och Afghanistan. Här är det viktigt att vi fångar upp och förekommer onödiga utbrott. Landstingen måste helt enkelt skärpa sig.

Sanna Rayman

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X