Färjor kör med öppna dörrar

Sjöfartsinspektionen dömer ut säkerhetssystemet till de vattentäta dörrarna på många av de färjor som trafikerar svenska hamnar. Fem färjor har nu fått anmärkningar för att deras säkerhetssystem inte håller måttet.

Publicerad
Viking Line har fått anmärkning på ett av sina fartyg - Mariella.

Viking Line har fått anmärkning på ett av sina fartyg - Mariella.

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Annons

För en månad sedan utfördes en inspektion av den estniska färjan Fantaasia i Göteborg. Som SvD tidigare rapporterat var bristerna i färjan katastrofala. Bland annat hölls inte dörrarna till de vattentäta skotten stängda. Det har fått till följd att Sjöfartsinspektionen nu kontrollerar alla ro-ro-färjor, fartyg som kan transportera bilar och tåg, som trafikerar svenska hamnar.

Inspektörerna har nu hunnit gå igenom ungefär hälften av färjorna, som är ett 20-tal. Fem av dem har fått anmärkningar på elsystemet till säkerhetsdörrarna, som har stor sannolikhet att haverera om det kommer i kontakt med vatten, enligt Sjöfartsinspektionen. Senast i raden att få anmärkningar är färjan Scandinavia. Fartyget ägs av det polska varvet Zegluga Baltyska och trafikerar sträckan Nynäshamn-Gdansk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons