Farhågor om social turism på skam

Under strecket
Publicerad
Annons

Kommuner kan få betala vattenskador
Översvämningarna i Småland kan bli en kostsam historia för de drabbade kommunerna.
De översvämningsdrabbade kommunerna riskerar att tvingas betala stora summor för vattenskador hos privatpersoner. Försäkringsbolaget Länsförsäkringar i Jönköpings och Kronobergs län utreder i hur stor utsträckning kommunerna kan lastas som delaktiga i översvämningarna på grund av brister i de kommunala avloppssystemen, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Kajsa Lundgren
Skyddstillsyn och vård för mordförsök
En 18-årig man från Västsverige dömdes på tisdagen till skyddstillsyn och kontraktsvård efter att ha knivhuggit en man som hjälpte honom med bilen i ryggen, skriver TT. Enligt läkare var den 38-årige mannen bara en centimeter från att dö av knivhugget, uppger TV 4 Skaraborg.
Tingsrätten säger i sin dom att 18-åringen ”synes vara i ett synnerligen stort behov av vård som knappast kan erbjudas honom i fängelse”. Domen blev därför vård och skyddstillsyn i två år.
Flicka våldtagen
utanför Sandviken
En 14-årig flicka har anmält att hon natten till tisdagen våldtogs utanför Sandviken. Våldtäkten ska ha ägt rum i närheten av en badplats. Polisen genomförde under tisdagen en teknisk undersökning och har säkrat vissa spår, uppger TV 4 Gävle Dalarna. Polisen har fått ett bra signalement på gärningsmannen, men ännu under tisdagseftermiddagen hade ingen gripits.
Så sent som under midsommarhelgen polisanmälde en tolvårig flicka i Sandviken en våldtäkt.
Farhågorna om att vårens EU-utvidgning skulle medföra ”social turism” har hittills kommit på skam, i alla fall när det gäller försök att kvittera ut svensk a-kassa.
I en första kvartalsrapport till regeringen konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) att inte en enda person från de nya EU-länderna ansökt om svensk a-kassa sedan EU utvidgades 1 maj.

– Det är mycket få personer som åberopar jobb i något annat EU-land när de söker a-kassa i Sverige, säger Kajsa Lundgren, pressekreterare vid IAF, till Sydsvenska
Dagbladet.
Chefen för IAF:s tillsynsenhet, Marita Lemonaho, säger dock att man måste ta hänsyn till den korta tid som gått sedan de nya länderna blev medlemmar.

Annons
Annons
Annons