Annons

Färgstark debut med Svart dam

Den är bara 81 sidor lång. Men Maria Fagerbergs debutroman ”Svart dam” berörde kritikerkåren starkt. På tisdag framträder hon på Kulturhusets debutscen.

Publicerad

Kan döden vara inne? Ny litteratur, offentliga debatter och ny musik resonerar på senare tid på ett mer oblygt sätt, om döden. Den amerikanska romanen ”Flickan från ovan” som handlar om en mördad flicka som blickar ned på sin familj från himlen har snart legat ett år på USA:s boktopplistor. När Judiska museet häromveckan arrangerade debatt om döden fick inte alla åhörare plats. Och en av de debutromaner som fått bäst kritik i vår handlar om en kvinna som dör. - Jag fick idén när jag gick genom sjukhuset en dag. Jag såg hur en patient gick mot en sjuksköterska och började fundera på skillnaden dem emellan. - En vårdare kan gå ifrån sjukhuset när han/hon vill. Men en patient har tappat kontrollen över sitt liv. Hur hanterar en dödssjuk patient tillvaron? Hur gör man för att beskriva döden som en del av livet? Det här började jag fundera på. Och jag visste redan från början att berättelsen skulle sluta med den yttersta konsekvensen av en sjukdom; döden, säger Maria Fagerberg på telefon från Linköping. Huvudpersonen i ”Svart dam” är Nina, 29 år. Handlingen utspelar sig på sjukhuset där hon är intagen för en obotlig sjukdom. Berättelsen startar strax före World Trade Center-attacken, och slutar med Ninas död strax efter Lucia samma år.

Det är en tät roman. Meningarna är knappa och avskalade och i slutet, i dödsögonblicket, övergår prosan till poesi. ”och ljus/ tapetmönster i/ solen/ med skuggor från/ fladdrande gardinspets/ fram/ och tillbaka/ hudlös/ virvlande”

Annons
Annons
Annons