Annons
X
Annons
X

Färgbomber mot Vattenfalls vd

Tumult utbröt i dag när ett antal maskerade personer började kasta färgbomber mot Vattenfalls vd Lars G Josefsson vid pressträffen i samband med bolagets delårsrapport. Vakter tog fast demonstranterna i väntan på polis, rapporterar TT:s reporter från platsen.

Av TT
(uppdaterad)
Till vänster Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Till höger förs en av de aktivister som deltog i attacken på Vattenfalls vd förs ut från Berns Salonger där stämman hölls på onsdagen.
Till vänster Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Till höger förs en av de aktivister som deltog i attacken på Vattenfalls vd förs ut från Berns Salonger där stämman hölls på onsdagen. Foto: INGVAR KARMHED, LEIF R JANSSON /SCANPIX

– Det är beklämmande att uppleva att det finns människor som vill uttrycka sig så. Och det är en oacceptabel sak, sade Vattenfalls vd Lars G Josefsson, vars skjorta var grönfläckad efter färgbomberna, till TT om attentatet.

Har du förståelse för de bakomliggande skälen?

– Nja, det är väl snarast förvillade hjärnor. . . vi lever i en stor värld där det finns en väldig bredd på åsikter och en väldig bredd på slutsatser och varför man kommer till dem. Det är naturligtvis något man måste respektera, att man får ha vilken åsikt som helst.

Annons
X

Är det tankeväckande för er?

– Vi är ju fullständigt trygga i det vi gör. Och vi är fullständigt trygga i vårt enormt positiva bidrag till världens utveckling.

Fyra personer, två män och två kvinnor, har gripits med anledning av attentatet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De är gripna för ofredande och skadegörelse. De kommer att förhöras senare i dag, säger Bengt Hellström, stationsbefäl vid Södermalmspolisen, till TT.

  Gärningsmännen måste ha smugit sig in i lokalen på Berns i Stockholm och gömt sig bakom stolar innan presskonferensen började. De var maskerade och hade gröna färgbomber.

  – Jag blev rädd. Jag visste inte om de var beväpnade, säger Vattenfalls presschef för Norden, Erik von Hofsten, till TT.

  Varför tror du att de gjorde detta?

  – Jag är övertygad om att de har ett fullt ärligt engagemang för klimatfrågan. Jag har full respekt för deras engagemang, men metoderna är förkastliga.

  Medan von Hofsten intervjuades skrek några av de övermannade färgbombarna:

  – Bullshit! Klimaträttvisa! Han snackar så mycket skit!

  Den statliga energijätten redovisar ett vinstlyft på 12,6 procent till 12,9 miljarder kronor för årets första kvartal. Omsättningen steg med 15,7 procent till 52,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

  Positiva valutaeffekter på cirka 4,8 miljarder kronor bidrog till resultatförbättringen.

  – Resultatet är starkt. . . Jag är mycket nöjd med utvecklingen. Trenden är positiv, vi får nya kunder och kunderna är mer nöjda, sade Vattenfalls vd Lars G Josefsson vid en telefonkonferens med anledning av delårsrapporten.

  Med tanke på marknaden och lågkonjunkturen varnade dock Josefsson för att man står inför tuffare tider och ”hårdare sjö”.

  – Vi vidtar åtgärder för att vidmakthålla vår starka position... trots den finansiella oron i världen har vi en god finansiering och en stark balansräkning.

  När det gäller Vattenfalls båda kärnkraftverk i norra Tyskland, Krümmel och Brunsbüttel, som stått stilla i snart två år, sade Josefsson att planen är att Krümmel ska vara operativt igen vid halvårsskiftet. När det gäller Brunsbüttel kvarstår visst arbete som är utanför Vattenfalls kontroll och bolaget kan därför inte sätta något startdatum för anläggningen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Till vänster Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Till höger förs en av de aktivister som deltog i attacken på Vattenfalls vd förs ut från Berns Salonger där stämman hölls på onsdagen.

  Foto: INGVAR KARMHED, LEIF R JANSSON /SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X