X
Annons
X

”Färdigmaten är nödfallsmat”

Konsumenterna ska undvika färdigmaten i så stor utsträckning som möjligt – fram till att matindustrin på egen hand sänker de skadliga saltnivåerna, menar Livsmedelsverket.

Färdigmat innehåller mycket salt. ”Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna”, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.
Färdigmat innehåller mycket salt. ”Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna”, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket. Foto: SCANPIX

Gå med snabba steg förbi butikernas kyldiskar med de färdiglagade halvfabrikaten – om det inte rör sig om en nödfallssituation med värkande hunger eller akut tidsbrist. Det rådet ger Livsmedelsverket, mot bakgrund av en uppmärksammad Brännpunktsartikel
om svenskarnas höga saltkonsumtion. Anledningen til Livsmedelsverkets råd är att just färdigrätterna är de största saltbovarna. En vanlig fryspizza kan innehålla uppemot sex gram salt, med andra ord hela det rekommenderade dagsbehovet.

Färdigmat innehåller mycket salt. ”Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna”, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X