”Färdigmaten är nödfallsmat”

Konsumenterna ska undvika färdigmaten i så stor utsträckning som möjligt – fram till att matindustrin på egen hand sänker de skadliga saltnivåerna, menar Livsmedelsverket.

Under strecket
Publicerad
Färdigmat innehåller mycket salt. ”Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna”, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Färdigmat innehåller mycket salt. ”Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna”, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Foto: SCANPIX
Annons

Gå med snabba steg förbi butikernas kyldiskar med de färdiglagade halvfabrikaten – om det inte rör sig om en nödfallssituation med värkande hunger eller akut tidsbrist. Det rådet ger Livsmedelsverket, mot bakgrund av en uppmärksammad Brännpunktsartikel
om svenskarnas höga saltkonsumtion. Anledningen til Livsmedelsverkets råd är att just färdigrätterna är de största saltbovarna. En vanlig fryspizza kan innehålla uppemot sex gram salt, med andra ord hela det rekommenderade dagsbehovet.

– Vi köper mycket av den färdiglagade maten, och det visar sig på vårt höga saltintag. I mina ögon är det någon slags nödfallsmat, inte någonting man ska konsumera dagligen. Det är viktigt att man försöker begränsa färdigrätterna och hittar ett sätt att laga maten själv på, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons