Annons

Farbrorn som inte ville vara stor har snubblat klart

Gösta Ekman som Sickan i ”Jönssonligan på Mallorca”.
Gösta Ekman som Sickan i ”Jönssonligan på Mallorca”. Foto: SF

Gösta Ekman blev 77 år. Snubbelkonstnär, revyräv hos Hasse & Tage, Strindbergstolkare och Dramatenregissör. SvD:s Anna Ångström tecknar ett porträtt av den mångsidige, folkkäre skådespelaren och regissören som alltid bar clownen inom sig.

Publicerad

Gösta Ekman, farbrorn som inte ville vara stor, har snubblat klart. Det kanske kan tyckas förminskande att börja med just snubblandet i en minnestext om en man som hann med så oerhört mycket under sin karriär som skådespelare, regissör och manusförfattare. Han var otvivelaktigt en av Sveriges mest folkkära scen- och filmprofiler för flera generationer.

Men snubblandet har sin givna plats i det Ekmanska uttrycket. Redan i Hasse & Tage-revyn ”Gula hund” 1964 snubblade 25-åringen runt som vishetsläraren Mahatma Ekman, mannen som har ”tingen emot sig”. Konsten utvecklades till fulländning när den blyge, fumlige Papphammar vinglade fram genom tv-rutan 1980 och retade tittarnas skrattmuskler. I en sketch snör Papphammar – farbrorklädd i rock och hatt à la Jacques Tatis outsider Monsieur Hulot – på sig rullskridskor. Under några korta minuter demolerar han inte bara sitt hem utan uppvisar en paradoxal precision och tajmning i klantigheterna.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons