Farbrorn som inte ville vara stor har snubblat klart

Gösta Ekman som Sickan i ”Jönssonligan på Mallorca”.
Gösta Ekman som Sickan i ”Jönssonligan på Mallorca”. Foto: SF

Gösta Ekman blev 77 år. Snubbelkonstnär, revyräv hos Hasse & Tage, Strindbergstolkare och Dramatenregissör. SvD:s Anna Ångström tecknar ett porträtt av den mångsidige, folkkäre skådespelaren och regissören som alltid bar clownen inom sig.

Under strecket
Publicerad
ANDERS WIKLUND/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Annons

Gösta Ekman, farbrorn som inte ville vara stor, har snubblat klart. Det kanske kan tyckas förminskande att börja med just snubblandet i en minnestext om en man som hann med så oerhört mycket under sin karriär som skådespelare, regissör och manusförfattare. Han var otvivelaktigt en av Sveriges mest folkkära scen- och filmprofiler för flera generationer.

Men snubblandet har sin givna plats i det Ekmanska uttrycket. Redan i Hasse & Tage-revyn ”Gula hund” 1964 snubblade 25-åringen runt som vishetsläraren Mahatma Ekman, mannen som har ”tingen emot sig”. Konsten utvecklades till fulländning när den blyge, fumlige Papphammar vinglade fram genom tv-rutan 1980 och retade tittarnas skrattmuskler. I en sketch snör Papphammar – farbrorklädd i rock och hatt à la Jacques Tatis outsider Monsieur Hulot – på sig rullskridskor. Under några korta minuter demolerar han inte bara sitt hem utan uppvisar en paradoxal precision och tajmning i klantigheterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons