Annons

Fara att datorspelande blir en sjukdom

För de flesta är datorspel ett roligt tidsfördriv. För andra går det över styr och blir en sjukdom, ett problem som nu kallas gaming disorder.

– Varningssignaler är när spelandet tar överhanden, när man förlorar kontrollen, säger Jenny Rangmar, doktor i psykologi som står bakom en ny kunskapsöversikt.

Jonas Dagson / TT
Publicerad

Datorspel kan vara roliga och underhållande. Många spel lockar unga och äldre att spendera timmar och dagar framför datorskärmarna. Men för några går det för långt. De uppslukas så helt av spelandet att livet utanför spelvärlden försvinner bort. Det blir nästan som en drog.

Världshälsoorganisationen WHO beslutade förra året att införa en ny diagnos, gaming disorder. Ännu finns ingen svensk översättning men det handlar om att datorspelandet blir ett problem.

Datorspel kan vara roligt och underhållande. Men för några går det för långt. De uppslukas helt av spelandet och livet utanför spelvärlden försvinner bort. Det blir nästan som en drog. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek Bild 1 av 3

"De spel som är svårast att stänga av är de nätbaserade spelen där man spelar tillsammans. Det beror på att de är så himla roliga men också för att man utsätts för ett grupptryck att inte svika laget." säger Jenny Rangmar, doktor i psykologi.

Foto: Göteborsg Universitet Bild 2 av 3

Forskningen talar om att det finns personer som befinner sig i riskzonen, då det finns ett tydligt samband mellan vissa egenskaper hos spelarna och hos de personer som utvecklar gaming disorder. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons