Annons
X
Annons
X

Får Mona Sahlin vara med i Ohlys alternativ?

OPPOSITIONSRELATIONER | LARS OHLY GESTALTAR RHETT BUTLER

De mest engagerande och populära kärlekshistorierna brukar vara sådana som rymmer dramatik och komplikationer. Där hinder och missförstånd ständigt kommer emellan de unga älskande och lämnar den utomstående betraktaren i en otålig väntan på deras ljuva förening. Romeo och Julia. Scarlett och Rhett. Ross och Rachel.

Lite konspiratoriskt har jag faktiskt övervägt förekomsten av ett sådant upplägg i den rödgröna röra som spelats upp den senaste månaden. Tänk om Sahlin och Ohly bara låtsasgrälar för att skapa rätt laddning och kratta manegen för slutscenen, då de äntligen faller i varandras armar?

Det var ju trots allt mot bakgrund av bräckliga eller misslyckade borgerliga samarbetsförsök som Alliansens enighet fick sin sällsamma tjusning.
**
Så listigt är det säkert inte.** Men även om det vore verklighet så vore det en misslyckad strategi. Dramaturgi av typen ”kärlek med förhinder” kräver urskilj­bara parter och konflikter. Så är inte fallet i denna härva.

Annons
X

Sahlin spelar en av rollerna, visst, men knepigt nog verkar hon och socialdemokraterna inte vara samma karaktär, vilket förvirrar åskådaren en smula. Storyn blir otydlig. Vem vill ha vem – och finns det risk för ofruktsamma tvångsäktenskap?

Tack vare den s-märkta förvirringen har Lars Ohly fått en tacksam roll att spela – och den påminner mer om Rhett Butler än Ross. Till skillnad från miljöpartiets språkrör – som måste förklara sina val och sin åtrå till ministerposterna för skeptiska gräsrötter som anar golddiggermentalitet och en såld partisjäl – så kan Ohly vara styv i korken, ett beteende som många av hans partimedlemmar längtat efter länge.

Således meddelade vänsterledaren i fredags, när s ställdes ­inför ett historiskt ras i väljar­stödet samtidigt som v klev framåt, att han gav sin veliga tilltänkta två veckor på sig att reda ut sina känslor.

Det är inte så lite kaxigt. Plötsligt har vi ett scenario där ledaren för ett av våra minsta partier pressar partiledaren för det största. Som om det var Sahlins uppgift att flörta in sig i Ohlys regerings­alternativ.

Att Sahlins position internt är vacklande framgår inte minst av hur hon bemötte Ohlys ultimatum. Efter ett långt möte med sin egen partistyrelse höll hon en presskonferens som var allt annat än kaxig. Hon tog på sig väljarraset, kallade sitt eget agerande ”klantigt” och sade att hon ­önskade se en lösning – med ­vänsterpartiet – inom två veckor.

Det lät ungefär lika trovärdigt som om kronprinsessan Victoria plötsligt meddelade att hon för­lovat sig – fast inte med Daniel Westling utan med valfri euro­peisk blåbloding – och samtidigt bedyrade att det sjöng i bröstet vid tanken.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X