X
Annons
X

Johanna Westmans knep: ”Friskare slurp”

Stjärnkockarna är kritiska i årets kräfttest – men en kräfta får dem alla på fall.

– Börjar man få smak för bättre kräftor är det som med vin – det är svårt att gå tillbaka, säger krögaren Fredrik Eriksson.

Läs mer om Kräftpremiär
Efter reklamen visas:
Vilken är årets bästa färska kräfta?

Att hitta den perfekta kräftan är inget som låter sig göras i en handvändning. Åtminstone inte om man ska tro den fem man starka stjärnkockspanel som för SvD testat ut årets bästa kräftor. Och när man väl hittat en bra kräfta – då håller man fast vid den.

– Det värsta är när man är på fest och alla har med sina egna kräftor – så måste man hålla koll på sina egna. Mina vänner har ingen stil när det gäller kräftor, skämtar kocken Johanna Westman som är en av paneldeltagarna.

Kocken Ulrika Brydling under årets SvD-test av kräftor, där både signal- och flodkräftor ingick. ”Smakmässigt är det ingen skillnad, även om jag har en förkärlek för flodkräftorna”, säger hon. Foto: Malin Hoelstad

Runt bordet knipsas det klor och sörplas ljudligt i en rasande fart. Att testa kräftor är inte något man skojar bort. Tekniken är viktig: Först suga på undersidan av kräftkroppen, sedan bryta loss klorna, därefter äta smöret och till sist ge sig på det köttiga stjärtpartiet.

Annons
X

Johanna Westman har ett extra knep: Att bryta hinnan på kräftans rygg och suga i sig kräftjuicen den vägen.

– Du får ett lite friskare slurp än från magen, säger hon.

Stjärnkockarna Ulrika Brydling, Adam Dahlberg, Johanna Westman och Fredrik Eriksson lät sig väl smakas av årets kräftor – även om de var relativt återhållsamma i omdömena. Foto: Malin Hoelstad

Ändå är det ingen av krögarna som är någon kräftfantast, enligt dem själva. Ingen av dem serverar kräftor på sina krogar eller äter kräftor speciellt ofta.

– Jag tycker inte om att äta kräftor ensam, men orkar aldrig dra ihop någon kräftskiva. Kräftor ska vara en festlig grej, säger Adam Dahlberg som driver restaurangen Adam & Albin.

Alla fem paneldeltagare tycks fastna snabbt för blindtestets allra första kräfta. Kräftsmöret, den fina röda färgen och det spänstiga köttet uppskattas av krögarna runt bordet.

– Jag tror att den här kommer hamna på topp tre. Jag skulle vara jättenöjd om jag hade köpt den här kräftan, konstaterar Fredrik Eriksson, kock som bland annat driver Långbro Värdshus.

”Jag är uppvuxen med att min mormor kokade sina kräftor själv. Det blev en hel grej av det”, säger Johanna Westman. Fortfarande är det mormors recept som gäller: ”Porter, dill och kanske en liten sockerbit.” Foto: Malin Hoelstad

I pris kan det skilja ganska mycket kräfta till kräfta. De turkiska är till exempel ofta billigare än de svenska – och de frysta billigare än de färska. Men hur mycket pengar är det egentligen rimligt att lägga på kräftor?

– Det är klart att det är dyrt att köpa bra kräftor. Men börjar man få smak för bättre kräftor är det som med vin – det är svårt att gå tillbaka, säger Fredrik Eriksson.

Med de efterföljande kräftorna är paneldeltagarna lite mer svårflirtade. Flera av årets kräftor smakar dyigt och har mjuka skal, menar de. Kräfta nummer sju får till och med krögarna att grimasera.

– Den här var usel, helt enkelt, säger Johanna Westman.

Fredrik Eriksson håller med.

– Nu skulle vi behövt lite nubbe. Var finns närmsta?

Annons
X
Annons
X

Kocken Ulrika Brydling under årets SvD-test av kräftor, där både signal- och flodkräftor ingick. ”Smakmässigt är det ingen skillnad, även om jag har en förkärlek för flodkräftorna”, säger hon.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 3

Stjärnkockarna Ulrika Brydling, Adam Dahlberg, Johanna Westman och Fredrik Eriksson lät sig väl smakas av årets kräftor – även om de var relativt återhållsamma i omdömena.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 3

”Jag är uppvuxen med att min mormor kokade sina kräftor själv. Det blev en hel grej av det”, säger Johanna Westman. Fortfarande är det mormors recept som gäller: ”Porter, dill och kanske en liten sockerbit.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X