Annons
Kommentar

Sam Sundberg:Därför suger mediebranschen på alla sätt

Sam Sundberg läser medieutredningens senaste delbetänkande och frågar sig om kvalitet kan komma ur journalistik till extrapris.

Under strecket
Publicerad

Just nu pågår en avprofessionalisering av journalistiken som skadar kvaliteten och urholkar demokratin. Det är ett sätt att summera en vecka som gått i mediekrisens tecken.
Sveriges Television har i veckan sänt flera inslag om kulturtidskrifternas eländiga situation. Tidningarna går på knäna ekonomiskt och tvingas betala sina skribenter skamarvoden. I bästa fall. I värsta fall betalar de ingenting alls.

Problematiken är inte isolerad till kulturtidskrifterna. I torsdags publicerade Journalistförbundet en rapport om den bistra situationen för fackförbundets frilansmedlemmar. Undersökningen visar att arvodena sjunkit till nivåer där förskräckande mängder frilansjournalister i dag lever på socialbidragsnivå. De allra flesta får ut mindre pengar i månaden än anställda journalister med lägstalön. Med andra ord, när tidningar gör sig av med anställda (var fjärde har fått gå från svenska redaktioner de senaste tio åren) för att i stället förlita sig på frilansar innebär det i praktiken lönedumpning.

Annons
Annons
Annons