Annons

Får man bränna Bibeln men inte Koranen?

Heliga skrifter.
Heliga skrifter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Minimikravet på en lag som begränsar yttrandefriheten – som hets mot folkgrupp – är att den ska tillämpas enhetligt. Annars blir den ett godtyckligt maktinstrument i åsiktsmajoritetens hand, menar gästen Daniel Bergström.

Under strecket
Publicerad


Polisen i Malmö gav den danske politikern Rasmus Paludan inreseförbud i Sverige i två år eftersom det fanns stor risk att han skulle begå brott i Sverige. Man kan bara förmoda att det brott som polisen befarar att han ska begå är hets mot folkgrupp. Att Paludan inte släpptes in hindrar dock inte att det bränts koraner i Malmö. Dessutom roade sig enligt uppgift tre herrar med att sparka en koran mellan sig på Stortorget i Malmö i fredags, ett tilltag som enligt SVT gjorde att de blev gripna för hets mot folkgrupp.

Oavsett vad som faktiskt hände på Stortorget – det kan mycket väl ha hänt mer och annat än vad som rapporterats i media – aktualiseras ändå principfrågan. Är det verkligen hets mot folkgrupp att bränna en koran inlindad i bacon, som Paludan ville göra, eller att använda den som fotboll?

Annons
Annons
Annons