Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Erik Bergin: Triumfen får kritiker att undra vad som håller på att hända

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset

Bernie Sanders tar hem en skrällseger. Och Donald Trump levererar en magnifik triumf för sin svepande populism – samtidigt som republikanska etablissemangets hittills bästa chans att stoppa honom gått om intet. Det är ett mångbottnat resultat som levererats från New Hampshire och som bäddar för ny dramatik kommande veckor.

[object Object]
Trump och Sanders. Foto: AP

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Uppdaterad. En självsäker Bernie Sanders kände på sig att storsegern var på gång redan innan vallokalerna stängt i tisdags.

– Vi inledde här i New Hampshire med 30-40 procentenheters underläge. Det är inte fallet idag, sa vänstersenatorn från grannstaten Vermont till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Vänstersenatorn från Vermont tar hem 60 procent av de demokratiska rösterna och kör om Clinton med en marginal på runt 20 procentenheter. Det står klart att den ”politiska revolution” som Sanders bygger hela som kampanj på nu överlevt två primärval med starkare stöd än någon anat. I Iowa för en vecka sedan vann Clinton med en mycket liten marginal.

Annons
X

För Clinton, som kampanjat mycket hårt i New Hampshire med hjälp av både Chelsea och Bill Clinton samt förra utrikesminisetern Madeleine Albright, är det ett bevis på att trovärdighet bland väljarna alltjämt är hennes största problem. Om det inte redan varit uppenbart att hon inte heller den här gången med automatik är demokraternas givna val så står det klart efter Hampshire.

Men om Sanders prestation är remarkabel så går det inte att säga någonting mindre om Donald Trumps seger.

På Jeb Bushs valvaka i Manchester ser en av Bushs supportrar, Dan Hughes, alltmer desillusionerad ut på tisdagskvällen vartefter Trump cementerar sin ledning.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Trump kommer att självdestruera sig till slut, muttrar Hughes till SvD utan att låta alldeles övertygad själv.

  Kommentatorer med dussintals valvakor i bagaget tycktes på tisdagskvällen tidvis ha svårt att ta in det faktum att Donald Trump – en populistisk miljardär utan politisk erfarenhet och med notorisk oförmåga att diskutera konkreta idéer mer avancerade än murar och gränskontroller – har vunnit USA:s viktigaste primärval. Och han gör det med 35 procent av rösterna, vilket ger honom 19 procentenheters försprång till tvåan, Ohios guvernör John Kasich.

  Men det är ett mera mångbottnat resultat än så som kommer ut ur primärvalet i New Hampshire, det första efter Iowas ”caucus” den 1 februari.

  För Ohios guvernör John Kasich är valet en comeback i elfte timmen, även om varken Kasich eller Jeb Bush tar sig i närheten av att hota Trump. Kasichs andraplats kommer efter att han i månader legat farligt nära att bli irrelevant. Det är i sig en storseger för Kasich, en ”etablissemangsrepublikan” som försökt driva en positiv kampanj där han oftast undvikit personangrepp och istället, på över hundra väljarmöten, fört en diskussion om konkreta politiska idéer. Det vill säga Donald Trumps diametrala motsats.

  Men trots att både John Kasich och Jeb Bush lät som att de utropade sig som segrare på tisdagskvällen så är det ett faktum att det republikanska så kallade etablissemanget – som för allt i världen inte vill ha Trump eller ännu mindre Ted Cruz som presidentkandidat – gått miste om sin bästa chans hittills att vända den valkampanj som dominerats av högerpopulism och avsky mot maktkoncentrationen i Washington.

  Mellan Trump och Cruz å ena sidan och Kasich och Bush å den andra så finns Floridasenatorn Marco Rubio. Rubio kniper en femteplats, efter att ha kommit trea i Iowa. Det är är dåligt resultat för Rubio, som är skadeskjuten efter lördagens förödande tv-debatt. Rubio medgav sent på tisdagen:

  – Jag gjorde inte bra ifrån sig i lördags. Det ska aldrig hända igen, sa Rubio inför jublande supportrar.

  Så vad innebär detta inför kommande primärval?

  Efter usla prestationer av Chris Christie, Carly Fiorina och Ben Carson så kommer nu en ny välbehövlig utrendning i det republikanska fältet. Christie och Fiorina rapporterades hoppa av sent under onsdagen. Avhoppen hotar på sikt Donald Trump. Hans storhet bygger mycket på att han och Cruz delat på de väljare som avskyr etablissemanget. Och utmanarna har hittills haft för många moderata republikaner att välja mellan.

  Men allt tyder ändå på att den republikanska striden om partiets nominering blir dyr och utdragen. Både Cruz, Bush, Rubio och Kasich fortsätter till South Carolina, Nevada och kanske även ”Super Tuesday” i början av mars. Det ger Donald Trump spelrum att fortsätta dominera.

  Samtidigt visar Trumps seger att kraften hos missnöjesväljarna underskattats. Och det republikanska partiet tvingas också konstatera att deras förstahandsval, Jeb Bush, inte heller den här gången kunnat samla tillräckligt mycket momentum för att utgöra ett realistiskt alternativ.

  Nu drar striden vidare till South Carolina. Redan natten mot onsdagen lyfte charterplan med kandidater och kampanjstaber från New Hampshire för en ny runda av kampanjmöten i sydstaten inför valen där senare i februari.

  – Tack New Hampshire, nu drar vi vidare till South Carolina. Vi ska vinna i South Carolina, vrålade en exalterad Trump inför jublande fans.

  Några saker vet vi om South Carolina. Den större delen svart befolkning bör ge Clinton ett övertag mot Sanders. Och det återstår att se hur Donald Trump och även Ted Cruz fungerar bland de väljarna. South Carolina tenderar historiskt att välja etablissemang snarare än utmanare. Bush bedöms ha en relativt stor och välorganiserad organisation där, till skillnad från exempelvis Kasich och Christie som storsatsat sitt krut på New Hampshire.

  Trump, för sin del, har trotsat den etablerade sanningen att man måste ha en stor gräsrotsorganisation och knacka dörr för att ha en chans i de viktiga tidiga primärvalen. Hans strategi är istället att fylla stora arenor och nå ut till väljarna via de nationella tv-kanalerna.

  Men i ett val där just etablerade sanningar vägt lätt hittills har många analytiker och politiska bedömare mycket svårt att ta ut kompassriktningen för vart kampen om Vita Huset 2016 egentligen är på väg.

  Ett vet vi dock: dramatiken har bara börjat.

  Annons

  Trump och Sanders.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X