”Får jag fråga om mer fisk på restaurang?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

”Gourmanden” undrar var gränsen går för påbackning på restaurang. Sås är okej, men att fråga om mer fisk? Fråga trevligt – och acceptera ett nej med värdighet, svarar SvD:s etikettexpert.

Under strecket
Publicerad
Sofia Larsson.

Sofia Larsson.

Annons

Fråga: För någon vecka sedan var jag och en vän ute och åt på restaurang. Min vän åt torsk med potatis och hollandaisesås och jag tog rårakor – båda helnöjda!

Dock var det lite snålt med sås tyckte min vän, som bad om mer. Vi började då diskutera vad som är okej att be om mer av när man är ute och äter. Lite sås eller extra lingon till rårakorna, ja. Mer potatis, kanske. Men absolut inte mer fisk. Vore intressant att höra dina tankar i frågan. Var går gränsen för vad man får be om extra av?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons