Annons

"Får inte stopp på flödet av inbrottsligor"

Inbrottstjuvarna arbetar snabbt – ofta är de inne i bostaden bara några minuter – och letar oftast efter smycken, kontanter och pass.
Inbrottstjuvarna arbetar snabbt – ofta är de inne i bostaden bara några minuter – och letar oftast efter smycken, kontanter och pass. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mellan 50 och 60 identifierade kriminella som ingår i organiserade stöldligor kommer varje vecka in i Sverige, enligt polisens underrättelsetjänst. Många av dem står bakom en stor del av landets bostadsinbrott.

– Varje vecka flödar detta in, oavbrutet året runt, säger polisen Göran Landvall.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Det finns främst tre kategorier av gärningsmän som begår bostadsinbrott: lokala gärningsmän – ofta missbrukare som behöver pengar till droger –, kriminella ungdomar och så organiserade ligor. De sistnämnda uppskattas stå för hälften av alla villa- och lägenhetsinbrott i Sverige.

– Vi får inte stopp på flödet. Och vi har ju underrättelseinformation som visar att inom den här miljön har man uppfattningen att Sverige är ett tacksamt och bra land att åka till och begå brott, för "i Sverige är de så naiva", säger Göran Landvall, som är sakkunnig om bostadsinbrott på Nationella operativa avdelningen hos Polisen.

Annons
Annons
Annons