Annons
X
Annons
X

Fåordig Ingves lämnar alla dörrar öppna

Riksbankschef Stefan Ingves vill inte skicka några signaler inför nästa räntebesked den 11 februari. Ingves vill inte heller säga om han föredrar sänkt ränta framför valutainterventioner.

Riksbankens minusränta
Med drygt två veckor kvar till nästa planerade räntebesked var riksbankschef Stefan Ingves noga med att inte skicka några signaler.

Med drygt två veckor kvar till nästa planerade räntebesked var riksbankschef Stefan Ingves noga med att inte skicka några signaler. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är ett ovisst läge inför Riksbankens räntemöte i februari. Inte minst sedan de två senaste inflationssiffrorna har varit lägre än Riksbankens egen prognos. Samtidigt har oron för Kinas ekonomi fått världens marknader att skaka och i Europa har ECB-chefen Mario Draghi talat om mer åtgärder i mars.

När Stefan Ingves på måndagen mötte pressen vägde han sina ord på guldvåg.

– Vi gör nu en samlad bedömning av vad som sker i svensk ekonomi och vad som sker i omvärlden.

Annons
X

Ovissheten förstärks av att Riksbanken meddelat att de är redo att intervenera på valutamarknaden, alltså att sälja svenska kronor för att på så sätt sänka värdet på kronan.

Stefan Ingves betonade att Riksbanken har rätt att intervenera och sa att det är en del av penningpolitiken. Men riksbankschefen ville inte ge några detaljer om hur interventionerna skulle kunna gå till.

– Den dagen vi intervenerar kommer vi att berätta om det. Jag berättar inte i förväg. När vi har gjort bedömningen att det är dags kommer vi att tala om det.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skulle du förespråka valutainterventioner före sänkt reporänta?

  – Det har jag inga kommentarer till i dagsläget. Nu arbetar vi oss fram till nästa penningpolitiska möte den 10:e februari.

  För en knapp vecka sedan blev Mervyn King och Marvin Goodfriends utvärdering av Riksbanken offentlig. Utvärderingen var beställd av politikerna i Riksdagens finansutskott och är den tredje som sker under Stefan Ingves tid som riksbankschef.

  – Nu ska vi ta oss en funderare på vad som står i den och sedan återkommer vi med vår syn, det blir någon gång i början på maj. I dagsläget har jag inga speciella synpunkter.

  Är det någonting i rapporten som du tycker sticker ut som intressant?

  – Det finns många intressanta delar i alla tre rapporter som skrivits. En del av de frågeställningar som tas upp nu är sådant som vi har tagit upp själva, till exempel inflationsmålet och hur inflationen ska mätas.

  Så sent som i december höll vice riksbankschef Per Jansson ett tal med namnet "Dags att förändra inflationsmålet?" där han bland annat diskuterade att ändra mått för att mäta inflationen.

  Annons
  Annons
  X

  Med drygt två veckor kvar till nästa planerade räntebesked var riksbankschef Stefan Ingves noga med att inte skicka några signaler.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X