Fantasy för realister

I helgen har tv-serien Game of thrones, baserad på romansviten ­Sagan om is och eld, premiär i USA. Förväntningarna bland fansen är enorma. SvD:s ­Erik Augustin Palm träffade författaren George R R Martin som med ­böckerna anses ha förnyat fantasygenren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den påkostade tv-serien är en mörk fantasysaga där Sean Bean, från bland annat Sagan om ringen, under första säsongen hade en av huvudrollerna, som en rättskaffens lord som hatar svek och intriger.

Foto: HBO/CANAL PLUS

Jon Snow (Kit Harington, till höger) är Eddard Starks oäkte son, som är uppväxt i Vinterhed och drömmer om äran att bli en av nattens väktare vid den stora muren i norr. Växte upp tillsammmans med Eddard Starks äkta söner.

Foto: HBO/CANAL PLUS

Jon Snow (Kit Harington) är Eddard Starks oäkte son, som är uppväxt i Vinterhed och drömmer om äran att bli en av nattens väktare vid den stora muren i norr. Växte upp tillsammmans med Eddard Starks äkta söner.

Foto: NICK BRIGGS/HBO/CANAL PLUS

Daenerys Targaryen (Emelie Clarke) är dotter till drakkungen Aerys och lever i självvald exil i Essos med sin storebror Viserys, som hon planerar att ta över järntronen ihop med. Familjen Targaryen sägs var besläktad med drakar, en viktig del av Daenerys identitet.

Foto: HELEN SLOAN/HBO/CANAL PLUS

Tyron Lannister (Peter Dinklage) och Lady Catelyn Stark (Michelle Fairley) i HBO-serien Game of Thrones.

Foto: HBO/CANAL PLUS

Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) är tvillingbror till Cersei Lannister - drottningen av De sju konungarikena - och en av de mest berömda riddarna i Västeros. Arrogant och med smeknamnet ”kungamördaren”. Jamie har dessutom en tveksam relation till sin syster.

Foto: HBO/CANAL PLUS
Annons

George R R Martin påminner om en guru­gestalt för alla som någonsin har förlorat sig i moderna myter om trollkarlar, drakar och magiska svärd. Den 62-årige författaren till den extremt populära romansviten Sagan om is och eld är en trind, skäggbeklädd ultranörd som är oerhört älskvärd och med syrliga kommentarer redo på tungan. Jag träffar Martin i Los Angeles några månader innan premiären av tv-serien Game of thrones, som är baserad på böckerna och har kallats för ”Sopranos i Midgård”. Tv-serien är en av betalkanalen HBO:s största produktioner och är inspelad på Irland, Malta och i Marocko. Man har också utvecklat det nya språket dothraki, som i begränsad mån återges i böckerna, för vissa delar av dialogen.

Berättelsen utspelar sig främst på den medeltidsinfluerade kontinenten Västeros (eng. Westeros) och kretsar kring ett antal högborna familjers skoningslösa kamp om kontrollen av järntronen. När jag påpekar för Martin att det finns en svensk stad med ett snarlikt namn, är han artigt förvånad men tycks känna sig besvärad över att inte redan veta om det. Tonfallet i Sagan om is och eld är mörkt melankoliskt, världsbilden cynisk och sinnelaget långt från fröjdfulla hobers sång. Martin påbörjade böckerna – som är tegelstenar översvallande av intriger – för sitt eget nöjes skull, efter att under 80-talet ha arbetat som manusförfattare i Hollywood. Snart fastslog han att ingen skulle kunna göra en filmversion av dem:

Annons
Annons
Annons