Annons

Fänrik Stål-maraton lockar när Runeberg fyller 200

Under strecket
Publicerad

Helsingfors Finländarna älskar fortfarande sin Runeberg. Det märktes tydligt när Akademiska bokhandeln i Helsingfors i går firade Johan Ludvig Runebergs 200-årsjubileum med Fänrik Stål-maraton. Från sju på morgonen till nio på kvällen deklamerade olika kändisar eller kulturpersonligheter Sven Duva, Lotta Svärd, Sandels och alla de älskade figurerna i Fänrik Ståls sägner. I publiken fanns många som kunde ha ställt sig upp och deklamerat dem utantill.

– I folkskolan läste vi både Runeberg och Zacharias Topelius. Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till dem. Jag tycker mycket om andra slags poeter också, till exempel Edith Södergran. Men Runeberg har en speciell känsla för Finland och för naturen. Det finns en djup värme i hans dikter, säger Anita Kyrklund, 57.
När det gäller förhållandet till nationalskalden finns det två kategorier finländare. Medelålders och äldre som har tvingats plugga sin Runeberg så grundligt att de flesta kommer ihåg någon rad ur Fänrik Stål. Samt 40 och yngre, som knappt
läst någonting alls av honom. Publiken i Akademiska bokhandeln är inget undantag.

Annons
Annons
Annons