Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Torsdagsbarn Fängslande spegling av en familjs öde

STARK BOK. Almapristagaren Sonya Hartnetts genombrott är en originell men svår skildring från 30-talets depression i Australien. Passar för ”unga intelligenta ensamvargar” men borde läsas även av vuxna, tycker Ying Toijer-Nilsson.

(uppdaterad)
Sonya Hartnett belönades med Almapriset 2008.
Sonya Hartnett belönades med Almapriset 2008. Foto: LARS PEHSON

Torsdagsbarn

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Atrium

(Thursday’s Child, 2000). Övers: Helena Ridelberg, 254 s.

En soldat försökte gräva sig trygg i första världskrigets skyttegravar. Det lyckades inte och han kom tillbaka hem sårad och berövad sin viljestyrka. Men hans lille son börjar gräva i Australiens sterila jord, gräver sig bort från mänsklig gemenskap in i ett nät av tunnlar. Om denne Tin handlar Almapristagaren Sonya Hartnetts ”Torsdagsbarn”, den bok från år 2000 som blev hennes internationella genombrott och som nu kommit på svenska.

Trots detta till synes omöjliga ämne, där författaren överskrider sannolikhetens gränser, lyckas hon spegla 30-talets depression i en familjs öde. Iakttagaren är Harper, Tins syster. Hennes värld har ett barns begränsningar, hon förstår inte och kan inte förklara allt. När hon tecknar ner sina minnen har hon fått distans – enligt fiktionen är hon då vuxen – och lyckas trots allt förmedla en bild av den hemvändande soldatens tragedi och hans olyckliga familj.

Den mark han fick för sin insats i kriget var så utarmad att han varken kunde eller ville odla den. Fem barn försöker han försörja genom att snärja kaniner och sälja skinnen. De lever i misär i ett ruckel, sjukdom och död drabbar dem. Ändå är Harper inte olycklig. I det längsta segrar hennes kärlek till fadern. Och Tin gräver år ut och år in tills rucklet rasar ihop över honom. Symboliskt tolkat kan man se hur en mental kollaps förbereds, föräldrarna bryts ner steg för steg.

Annons
X

Detta är en stark bok med ett språk som griper tag i läsaren, byggt på arkaismer, metaforer, kluriga synonymer – översättaren har gjort ett beundransvärt arbete. Med undantag för tunnelgrävandet är skildringen övertygade realistisk. Det känns som om Hartnett har klippt ut ett stycke liv utan början eller slut och lagt fram det till beskådande. Sådan här är tillvaron.

Någon gång stegras spänningen, som när den förvildade Tin träder upp från underjorden och så där i förbigående (antagligen) dödar den man som våldfört sig på hans äldsta syster Audrey. Men boken lever genom att den silas genom Harpers temperament. Hennes utveckling driver handlingen, hennes människosyn fördjupas av motgångarna.

Vilka ska då läsa denna originella men svåra bok? Kanske någon av de ”unga intelligenta ensamvargar” Hartnett gärna skriver för. Men det är synd om de vuxna missar den. Boken hör hemma på mer än en hylla.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sonya Hartnett belönades med Almapriset 2008.

  Foto: LARS PEHSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X