I'll be gone in the darkFängslande jakt på en metodisk mördare

Michelle MacNamaras bok om våldtäktsmannen The East Area Rapist kom ut två månader innan James DeAngelo (bilden) greps för brotten.
Michelle MacNamaras bok om våldtäktsmannen The East Area Rapist kom ut två månader innan James DeAngelo (bilden) greps för brotten. Foto: Paul Kitagaki Jr/TT

The East Area Rapist begick minst 13 mord, 50 våldtäkter och 100 inbrott. Men HBO:s dokumentärserie om fallet handlar mer om offren, synen på sexualbrott och om Michelle MacNamara, skribenten som jagade gärningsmannen.

Under strecket
Publicerad
Fiona Williams är en av våldtäktsmannens offer som uttalar sig i HBO:s dokumentärserie.

Fiona Williams är en av våldtäktsmannens offer som uttalar sig i HBO:s dokumentärserie.

Foto: HBO
Michelle McNamara.

Michelle McNamara.

Foto: Robin von Swank
Annons

Han var som hämtad ur en blodig slasherfilm, mannen som i norra Kalifornien gick under namnet The East Area Rapist, men även kallades The Original Night Stalker, och som mellan 1974 och 1986 begick minst 13 mord, 50 våldtäkter och 100 inbrott över hela delstaten. Först 2001 bekräftades det med hjälp av dna-teknik att det rörde sig om en och samma individ. Vittnen beskrev en ung, blek man i skidmask som satte skräck i lugna villakvarter. Det besinningslösa våldet tydde på psykopati, men han var samtidigt metodisk; rekognoserade, kartlade offrens rutiner, väntade i skuggorna på rätt tillfälle. En favoritsysselsättning var att överfalla nyvakna par i deras sovrum mitt i natten. Ingen lyckades fånga honom.

Krimskribenten och bloggaren Michelle McNamara var en av dem som blev besatt av att gräva bland ledtrådar på nätet och skriva om de ouppklarade brotten, och om människorna som råkat ut  för dem. Hon myntade epitetet The Golden State Killer. En uppmärksammad artikel i Los Angeles Magazine ledde till att McNamara erbjöds kontrakt med bokförlaget Harper Collins, som ansåg att de hittat en ny Truman Capote.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons