Annons

Fängslad Palmepristagare utsatt för tortyr

Den saudiske Palmepristagaren och människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair sitter i isoleringscell. Enligt hans hustru utsätts han för tortyrliknande metoder – allt i syfte att få honom att upphöra med sin kamp för mänskliga rättigheter.

Publicerad
Saudiske Palmepristagaren och människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair sitter i isoleringscell.
Saudiske Palmepristagaren och människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair sitter i isoleringscell. Foto: PER LUTHANDER

Den 15 april, mitt under en pågående rättssak i en specialdomstol i Riyadh, fördes den saudiske människorättsförsvarare och reformisten Waleed Abu al-Khair bort av myndigheterna. Han är grundare av människorättsorganisationen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia och har som advokat tagit sig an känsliga rättsfall. Men han har berövats sitt tillstånd att verka som advokat och står åtalad i frågor som gäller hans engagemang för mänskliga rättigheter och fredliga reformer i det saudiska kungariket. Han hade inte med sig någon advokat när han fördes bort från domstolen i förra veckan.

Hans hustru, människorättskämpen Samar Badawi, fick först påföljande dag vetskap om att hennes man förts till al-Hair-fängelset i Riyadh.

– Jag fick inte veta något om omständigheterna för fängslandet, sade hon på telefon från Riyadh till SvD. Samar Badawi väntar parets första barn.

Annons

I tisdags, efter en vecka, fick hon och kollegerna i människorättsorganisationen bekräftelse på att hennes make sitter i en isoleringscell i Hair-fängelset. Där utsätts han för tortyrliknande förhållanden genom att en stark lampa hålls nära hans ansikte så att han inte kan sova, skriver de i en appell till omvärlden.

”Denna metod används för att knäcka honom”, skriver Samar Badawi i appellen. Hon pekar på att den som berövas möjligheten att sova under en längre period kan få långsiktiga hälsoproblem.

Den fängslade Palmepristagaren dömdes i oktober till tre månaders fängelse sedan han krävt resning för fängslade reformister i hemstaden Jidda.

I mars 2012, i samband med att han blev inbjuden till ett ledarskapsprogram i Washington av amerikanska UD, belades han med ett icke tidsbegränsat utreseförbud. Därför kunde han inte komma till Sverige förra året för att ta emot Palmepriset.

Amnesty International betraktar honom som en samvetsfånge.

”Fängslandet av Waleed Abu al-Khair är ett oroande exempel på hur saudiska myndigheter missbrukar rättsväsendet för att tysta fredliga oliktänkande”, skriver Amnesty, som pekar på hur oberoende människorättsaktivister i Saudiarabien tvingas betala ett högt pris.

Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes Minnesfond, vädjar till det saudiska kungahuset om att Waleed Abu al-Khair, ”en seriös försvarare av mänskliga rättigheter och fredliga reformer i det land han älskar”, ska friges.

Fotnot: Den saudiske människorättsförsvararen transkriberar själv sitt förnamn Waleed.

Annons
Annons

Saudiske Palmepristagaren och människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair sitter i isoleringscell.

Foto: PER LUTHANDER Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons