Fängelsevakt dömd för skandalen i Abu Ghraib

Under strecket
AFP, Reuters, TT
Publicerad
Annons

Fort Hood Förre korpralen Charles Graner lägger skulden för övergreppen på irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset i Irak på sina överordnade, men i fredags slog en krigsrätt i Fort Hood i Texas fast att han själv är skyldig till övergreppen.
Charles Graner är dömd för tortyr men straffet har ännu inte fastställts. Han riskerar nu 15 års fängelse. Han åtalades för misshandel, vanvård av fångar, tjänstefel och anstiftan till övergrepp i Bagdadfängelset.
I går framträdde han själv för första gången i den veckolånga rättegången. I militärdomstolar kan vittnen framträda efter domslutet men innan straffet fastställts. Båda sidor kan argumentera för ett visst straff innan juryn håller sina slutliga förhandlingar.
Graner nämnde flera högt uppsatta personer som han hade klagat till angående förhållanden eller behandling som påtvingades fångarna. Han sade bland annat att fångar sattes i isoleringscell där de fick lite sömn och mat.

– Vi hade en fånge i en isoleringscell // vi terroriserade honom, sade Graner
med hänsyftning på sömn- och matberövningen.
När han talade med överordnade om saken blev han tillsagd att lyda order och fortsätta behandlingen, sade Graner.
Han och flickvännen Lynndie England, som också väntar på krigsrätt, blev våren 2004 symboler för vad som hände i Abu Ghraib. Lynndie England ställde till exempel upp på bild med en fånge i koppel.

Annons
Annons
Annons