Annons

Fängelse och vräkning – nu skärps hyresregler

Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för många med bostadsbekymmer. Men hur hög får egentligen hyran vara – och vad händer den som tar ut överhyra? Arkivbild.
Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för många med bostadsbekymmer. Men hur hög får egentligen hyran vara – och vad händer den som tar ut överhyra? Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Hyr du ut lyan i andra hand utan hyresvärdens vetskap? Eller vill du tjäna lite extra pengar på din andrahandshyresgäst?

Tänk om och gör rätt.

Efter den 1 oktober kan du nämligen förlora hyresrätten – eller värre än så.

Anna Karolina Eriksson / TT
Publicerad

– Man kan bli av med kontraktet, man kan tvingas betala tillbaka överhyra. Dessutom – gör man båda blir det brottsligt. Det kan innebära böter och fängelse i högst två år, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Nu dras snaran åt kring några av de värsta otygen som förekommer på hyresmarknaden. Lagändringen berör bland annat den som vill byta hyreslägenhet, och så skärps reglerna kring svartkontrakt. För snart blir det inte bara brottsligt att sälja ett svartkontrakt – utan även att köpa ett.

Annons
Annons
Annons