Annons
X
Annons
X

Fängelse hotar halv miljon fildelare

Det räcker med ett drygt tiotal fildelade filmer för att åklagaren ska kräva fängelse.

Den praxis som växt fram pekar mot att en halv miljon svenskar nu riskerar fängelse för sin fildelning.

Av TT

Höstens domar i fildelningsmål har gett vägledning om hur mycket det är tillåtet att fildela innan åklagaren kräver fängelse. Trots att miljoner svenskar fildelar i strid med lagen är det bara ett fåtal som fällts i domstol. Två specialåklagare i Stockholm har fått uppdraget av justitieministern att hålla särskilt koll på fildelningen.

Under året har de två åklagarna landat ett tiotal domar mot fildelare. Några är relativt storskaliga så kallade hubbägare, men bland de dömda finns också några som är mer av Svensson-fildelare. Några av domarna har stannat på dagsböter medan andra har lett till villkorlig dom, en påföljd som ligger på fängelsenivå.

– Vi bedömer att de villkorliga domar vi fått hittills motsvarar ett fängelsevärde på i storleksordningen en till tre månader, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

Annons
X

Straffvärdet för fildelningen har tidigare varit otydligt. Men årets domar har lett till att åklagarna nu börjar se en praxis växa fram när det gäller hur mycket man kan fildela innan straffvärdet överstiger dagsböter.

– Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger Rasmusson.

Omkring 1,4 miljoner människor ägnar sig åt fildelning enligt SCB:s senaste siffror. Andra bedömningar ligger ännu högre och fildelningen fortsätter att öka i omfattning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nätforskaren Måns Svensson är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet och han räknar med att omkring en tredjedel av fildelarna är så aktiva att de riskerar fängelsestraff med den praxis som utmejslats. Den bedömningen grundar han på de enkäter som genomförts inom ramen för nätforskningsprojektet Cybernormer.

  – Man får anta att de som ägnar sig åt så här omfattande konsumtion snabbt når upp till en distribution som motsvarar vad som krävs för att dömas till fängelse. Det tyder på att närmare en halv miljon svenskar har begått upphovsrättintrång på ett sådant sätt att de kan förvänta sig fängelse om de ertappas, säger Svensson.

  – Men det är ingen reell fängelserisk som de här fildelarna är utsatta för. Dels därför att åklagarna inte har resurser att utreda, dels därför att det inte finns samhällelig acceptans för att lagföra en halv miljon människor för ett brott som gemene man inte anser vara särskilt allvarligt.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X