Fängelse för pappa som förde barnen till Gaza

Hovrätten för Västra Sverige fastställde på tisdagen en dom mot en man som i fjol tog sina fem barn från Kungsbacka till Gaza och höll dem kvar där i ett halvår. I Varbergs tingsrätt har han tidigare dömts till två års fängelse.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var i juni förra året som mannen tog med sina fem barn på en resa till Egypten. Kvar i Sverige stannade barnens mamma. Paret hade skiljt sig ett år tidigare.
När de hade varit en dag i Egypten tog mannen med sig barnen till Gaza, där han tog ifrån dem deras pass, och sade att de nu skulle bli palestinier och inte längre vara svenska.

För att mamman skulle ge sitt godkännande till resan tvingade hon mannen att lova att de inte skulle resa till Palestina. Ett villkor som även äldsta dottern ställde för att följa med.
Mannen döms bland annat för olaga frihetsberövande, grov egenmäktighet med barn, grov fridskränkning av äldsta dottern och grov kvinnofridskränkning av hustrun. Han döms också för flera fall av misshandel av två av barnen. Hovrätten lägger dessutom till ytterligare ett fall av misshandel mot äldsta dottern.
I sin dom skriver hovrätten att den delar bedömningen som gjorts av tingsrättens majoritet. Tingsrättens ordförande hade avvikande mening, att mannen redan i Sverige planerade att föra
barnen vidare till Gaza.
Efter påtryckningar från bland annat svenska utrikesdepartementet och representanter för den palestinska myndigheten gick mannen på julafton förra året med på att återvända till Sverige med barnen. Mamman har nu fått ensam vårdnad om barnen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons