Annons
X
Annons
X

Fängelse för p-bråk i Landskrona

Ett år och tio månaders fängelse, bland annat för vållande till annans död, blir straffet för den 23-årige man som var inblandad i bråket på en p-plats i Landskrona i mars, då en 78-årig kvinna dog.

Försvaret kommer at överklaga domen.

Mannen döms för grov misshandel av den 78-åriga kvinnans, och även för att ha vållat hennes död. Han döms även för misshandel av kvinnans 71-årige make. Förutom fängelse ska 23-åringen betala 61 944 kronor i skadestånd till 71-åringen, skriver Lunds tingsrätt i ett pressmeddelande.

Det var den 29 mars i år som 23-åringen och den döda kvinnans make hamnade i bråk över en parkeringsplats utanför ett köpcenter i Landskrona. 23-åringen och mannen hamnade i handgemäng.

Efter att den 78-åriga kvinnan fallit flydde 23-åringen i sin bil. Han greps några dagar senare, och nekade först till alla inblandning, men erkände senare att han hamnat i bråk. Han har hävdat att han råkade stöta till kvinnan av en olyckshändelse.

Annons
X

Tingsrätten anser dock att det är bevisat att 23-åringen oprovocerat gått till attack mot 71-åringen, och att han sedan fällt dennes hustru till marken med ett knytnävslag. Rätten menar även att 23-åringen måste ha hunnit se att det var en gammal kvinna han slog.

23-åringens advokat Leif Silbersky kommer redan i dag att överklaga domen, säger han till SvD.se. Mannen ska enligt domen kvarvara i häkte till straffet träder i kraft, och enligt Silbersky finns det ingen anledning till det.

– Det går emot rådande praxis. Det finns fall på brott som ger fyra eller fem års fängelse utan att den dömde måste kvarvara i häktet, säger Silbersky.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tycker också att tingsrätten resonerar fel när de dömer 23-åringen. Enligt Silbersky tas för lite hänsyn till rättsläkarens utlåtande, som inte talade emot 23-åringens version av en olyckshändelse. Han menar också att man värderat vittnenas berättelse fel.

  Åklagarsidan har lyft fram ett vittne på en restaurang, som stöder 71-åringens version av händelseförloppet, medan förvaret åberopat 23-åringens brorsdotters berättelse av vad som hände.

  – Jag menar att man övervärderat vittnet i restauranden. Och även om nioåringens berättelse inte har ett stort värde har den ett visst värde, säger Silbersky.

  Straffvärdet för det som 23-åringen gjort sig skyldig till är egentligen två års fängelse, enligt Lunds tingsrätt. Men domstolen tar hänsyn till den psykiska störning mannen lider av och mildrar därför straffet något.

  Enligt Rättsmedicinalverkets utredning lider mannen sedan länge bland annat av ständig oro och nervösa magbesvär. Störningen gör honom sämre rustad än flertalet att tåla fängelsestraff, menade Rättsmedicinalverkets experter och föreslog att han skulle dömas till en lindrigare påföljd än vad som är normalt.

  SvD.se har sökt åklagaren Göran Olsson för en kommentar.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X