Annons

Fånge i familjen

50 år gammal ångrar Farima Samaké, änka från byn Gwelekoro i södra Mali, att hon inte gick emot beslutet som tog hennes äldsta dotter ur skolan. ”Min man bestämde att hon skulle sluta för att ta hand om en av sina yngre bröder. Jag tror att hennes liv hade kunnat vara annorlunda om hon hade studerat.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Farima Samaké (mitten) med sin familj. 30 procent av Malis kvinnor under 20 år har redan fött minst ett barn. Medianåldern för kvinnor vid första födseln var 18,9 år 2006. Kvinnor som yrkesarbetar och tjänar egna pengar och kvinnor som har fött många barn uppger i större utsträckning att de kan ta beslut själva.

Foto: ANDREW ESIEBO Bild 1 av 4

Bintou Coulibaly: ”En flicka är fortfarande ett barn vid 16 års ålder”.

Foto: ANDREW ESIEBO Bild 2 av 4

Farima Samaké: ”Bara män har makt att bestämma över flickors giftermål”.

Foto: ANDREW ESIEBO Bild 3 av 4

Binta Samaké: ”När min man levde kunde jag inte gå fritt runt i byn”.

Foto: ANDREW ESIEBO Bild 4 av 4

Farima Samakés äldsta dotter Wassa Diarra är gift och har åtta barn. Hennes man har ytterligare två fruar men har svårt att försörja dem alla. Det gör att varje fru behöver skaffa pengar till sig och sina barn. Wassa Diarras samlar ved i skogen för att sälja till förbipasserande från Bamako.

– Om Wassa hade fortsatt att studera kunde hon ha haft ett jobb med möjlighet att förändra sitt liv. Och även om hon inte hittade något jobb skulle bättre utbildning ha kunnat hjälpa henne att komma på fler sätt att tjäna pengar, säger Farima Samaké.

Annons
Annons
Annons