Fångar motiveras att välja nytt liv

Nästa år höjs säkerheten på Hallfängeslet till en kostnad av tio miljoner kronor. Det är sommarens uppmärksammade rymningar som rest krav på hårdare tag på landets fängelser. SvD har träffat flera motiverade fångar som nu är oroliga över att de ökade kostnaderna hotar anstaltens rehabiliteringsprogram.

Under strecket
Publicerad
Fredrik Persson, intern på Hall, samtalar med Dag Seland som är en av dem som driver ett motivationsprogram på fängelset.

Fredrik Persson, intern på Hall, samtalar med Dag Seland som är en av dem som driver ett motivationsprogram på fängelset.

Annons

Först när han var nära döden började han ifrågasätta sitt liv. Först då var han redo för en förändring. Nu vill han bryta med sitt gamla liv. Hallfängelsets antidrogprogram kan bli det avstamp han behöver.
Sommarens uppmärksammade rymningar har rest krav på hårdare tag på landets fängelser. Nu finns en oro för att de skärpta kraven ska gå ut över de motiverade fångarna. De som verkligen vill jobba för en förändring.
För fyra år sedan var Fredrik Persson nära att dö i en överdos av narkotika. Sedan dess har han varit drogfri men åren med drogerna har tagit ut sitt pris.
Inte bara höll de på att kosta honom livet, de tvingade också fram en kriminell identitet. När han muckar om fyra år vid 34 års ålder har
han suttit nästan en tredjedel av sitt liv i fängelse.
Vi träffar honom på den så kallade motivationsavdelningen på Hallfängelset, där han sitter av ett långt straff för väpnat rån. Motivationsavdelningen är en öppnare avdelning, ursprungligen avsedd för särskilt motiverade fångar som vill förändra sina liv. Platsbristen gör att fängelseledningen numera tvingas göra avkall på det villkoret.

Men i Fredrik Perssons fall verkar engagemanget äkta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons