Fångad mellan två kulturer

Franska reaktioner på Strauss-Kahn-affären innehåller både konspirationsteorier och ett ifrågasättande av det amerikanska rättssystemet, och visar att fransmännen har svårt att hantera förlusten av sin ställning som civilisatoriskt föredöme, skriver Ninni Rösiö.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Dominique Strauss-Kahn leds den 15 maj från polisstationen där han hållits häktad.

Dominique Strauss-Kahn leds den 15 maj från polisstationen där han hållits häktad.

Foto: CRAIG RUTTLE/AP
Annons

Hatkärlek, ”bästa ovänner” eller kanske bara ett typiskt gammalt äktenskap, präglat av kriser, missförstånd och en känsla av omistlig samhörighet? Frankrike och USA är inte bara världens äldsta allierade utan också de två enda staterna i världen som fortfarande gör anspråk på universell giltighet för sina värderingar. Den aktuella skandalen som involverar IMF-chefen och den potentielle franske presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn i en amerikansk våldtäktsprocess belyser ett labilt och ambivalent ”älskar-älskar inte”-förhållande.

Till en början delades värderingarna i hög grad av de två kontrahenterna. Det kom till uttryck i den amerikanska revolutionen som kunde genomföras framgångsrikt mycket tack vare fransk hjälp, och som i sin tur inspirerade fransmännen till en egen revolution något decennium senare. De mänskliga rättigheterna formulerades första gången i Frankrike men det var USA som först etablerade dem som sin och samtidigt västerlandets ideologi. De mänskliga rättigheterna skrevs också in i de båda ländernas konstitutioner.

Annons
Annons
Annons