Annons
X
Annons
X

Fanatisk tro drev vaccinbluff

Återigen far nyheten över världen: den nu 13 år gamla rapporten om det påstådda sambandet mellan trippelvaccin och autism är en bluff. Men det har vi vetat länge, liksom att forskaren själv och de som fanatiskt tror på honom aldrig kommer att medge det.

PERSPEKTIV | TRIPPELVACCINERINGEN

Den här gången är det den välrenommerade och ofta modiga medicintidskriften British Medical Journal (BMJ) som tar upp detta egentligen sedan länge avslutade segdragna ärende. Vaccinteorierna har redan tillbakavisats flerfaldiga gånger. Upphovsmannen - fuskaren - den brittiske läkaren Andrew Wakefields rykte är för alltid misskrediterat.

Och som alltid är den envise brittiske grävjournalisten Brian Deer som slår till. I över tio år har han framfört den nu återigen så uppmärksammade kritiken i ledande brittiska tidningar, i tv-program och nu alltså i BMJ. Det har varit hans idoga kamp som ledde till en stor myndighetsundersökning i Storbritannien. Den slutade med att Wakefield förra året miste sin brittiska läkarlegitimation och tidskriften Lancet som en gång 1998 publicerade artikeln definitivt drog tillbaka den, efter tolv år. Det var den slutliga spiken i kistan som fick Wakefield att dra iväg till ett privat autismcenter i Austin i USA.

I BMJ-rapporteringen förskräcker uppgiften om att Wakefield ”i hemlighet fått hundratusentals dollar” av advokater som planerade att stämma vaccinföretagen. Knappast heller det har varit någon hemlighet. Den drivande advokaten, eldsjälen Richard Barr, har aldrig dolt att han fått pengar via speciella legala anslag och att han anlitat experter, ett sedvanligt förfarande i medicinska processer. Efter anstormningen drogs dock stödet tillbaka 2003 och projektet fick läggas ned.

Annons
X

Underförstått indikerar denna kritik att Wakefield skulle agera utifrån egen snödd vinnning, att det skulle förklara hans ”oärlighet och ansvarslöshet” . Det håller dock knappast. De med insyn - även synnerligen kritiska kollegor - kan berätta om hans fortfarande orubbliga tro på att han har rätt, att vaccinet förklarar autism, att han slutligen ska bevisa det, att han funnit lösningen på den tragiska sjukdomen. Hans tilltro har religiösa nivåer, har många vittnat om.

Och i åtminstone vissa autismkretsar är han fortfarande en obestridd hjälte, orättvist förföljd av etablissemanget och mäktiga företagsintressen.

Utanför denna krets av hårt drabbade familjer är dock hans inflytande numera minimalt. Den tillfälliga nedgången i vaccineringar i flera länder på 90-talet har för länge sedan upphört. Hela vaccin-autism-affären är enbart tragisk för alla inblandade parter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X