Annons

Fanatiker fläckar islam

Sjuk religionstolkning Terror har blivit islams kännemärke. De rättslärda muslimska schejker som skickar unga muslimer in i döden och uppmuntrar terrordåd måste ställas till svars. Vägen till läkedom för islamiska samhällen är självinsikt och bekännelse, skriver Abdel Rahman al-Rashed, kolumnist och före detta chefredaktör på den arabiska tidningen al-Sharq al-Awsat.

Publicerad

Visst är det sant att inte alla muslimer är terrorister, men det är också sant, och särdeles smärtsamt, att nästan alla terrorister är muslimer.
De som tog barn som gisslan i Beslan i Nordossetien var muslimer. De som tog nepalesiska kockar och arbetare i Irak som gisslan och som därefter mördade dem var också muslimer. De som har varit inblandade i våldtäkter och mord i Darfur i Sudan är muslimer, medan andra muslimer blev deras offer.

De som bär ansvar för attackerna mot bostadsområden i Riyadh och Khobar i Saudiarabien var muslimer. De båda kvinnor som sprängde två flygplan i luften för en dryg vecka sedan var också muslimer.
Usama bin Ladin är muslim. Merparten av dem som världen över har utfört självmordsbombningar mot bussar, fordon, skolor, hem och andra byggnader har varit muslimer.
Vilken bedrövlig summering. Vilka vidriga ”prestationer”. Säger allt detta något om oss själva, våra egna samhällen och vår kultur?
Var och en för sig eller sammantagna är dessa bilder ur nyhetsflödet skamliga och
vanärande. Men låt oss nu sätta stopp för förnekelsen. Låt oss erkänna dessa realiteter i stället för att förneka dem och försöka rättfärdiga dem.

Annons
Annons
Annons