Annons
X
Annons
X

Familjeutflykt en vanlig onsdag vore väl trevligt?

Tänk att kunna dra med familjen till Kolmården och göra det på en onsdag.Okej, personalen på förskolan kommer kanske knorra lite om att ditt barn kan ”hamna efter” i den pedagogiska verksamheten. Men det kan det vara värt. Tänk bara... Kol­mården mitt i veckan – i juni – inte undersemesterveckorna i juli.

Du vet vad det innebär. Det är inte smockfullt. Det går att köpa en glass utan att köa i 47 minuter medan barnen havererar över att de ännu inte har struten i sin hand. Du måste inte ha ditt barn på axlarna för att de ska kunna se över folkmassan vid aporna.

När jag nås av beskedet att Alliansens gemensamma arbetsgrupp vill göra samtidigt uttag av föräldrapenningen möjligt är det en sak som slår mig. Varför har det inte gått förut? Varför har föräldrar inte kunnat välja att ta ut en dag var på ledigheten samtidigt? Förslaget som Alliansens arbetsgrupp lägger fram är att 30 av de överlåtelsebara dagarna i föräldraförsäkringen ska kunna tas ut samtidigt under barnets första levnadsår.

Annons
X

Det man kan undra är varför antal och tidpunkt ska begränsas alls. Men ansatsen, att försöka göra föräldraförsäkringen så flexibel som möjligt och placera makten över den hos familjerna, är helt rätt. På liknande vis vill man göra det möjligt för ensamstående föräldrar att överlåta dagar till någon annan, kanske farmor eller en vän till familjen.

Mycket annat som föreslås är på liknande sätt ofta överraskande enkelt. Varför är det inte redan gjort, tänker jag flera gånger. Så föreslår exempelvis arbetsgruppen att barn med separerade föräldrar bör ha möjlighet att vara dubbelt folkbokförda, så att myndighetsbrev och brev från skolan ska hamna hos båda föräldrarna. Det vore ju bra ju.

Även skilda som inte alls har samarbetssvårigheter kan emellanåt missa att informera varandra om läkartider och matsäcksbehov. Att båda vårdnadshavare får väsentlig information rörande barnen per post borde vara självklart. Flexibilitet är ett av ledorden. Vårdnadsbidraget ska bli flexiblare, förskolorna ska stimuleras till tidigare/senare öppettider och man har även uppmärksammat stelbenta inslag i den egna politiken. Jämställdhetsbonusen har till exempel inte fungerat riktigt. Alldeles för få känner till den, ännu färre tar ut den.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Problemet känns igen från helt andra politikområden. Till exempel var starten för rutavdraget från början trög, mycket beroende på krånglig utformning. Samma krångelfaktor har tyngt jämställdhetsbonusen, som arbetsgruppen nu vill förenkla och koppla direkt till utbetalningen av föräldrapenningen. Överlag kännetecknas arbetsgruppens förslag av eftertanke och insikt snarare än reformiver och kvoteringslystnad. I små steg rättas fel och brister till. Omoderna element uppdateras och mer makt återförs till hemmen. Så ser bra familjepolitik ut.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X