Annons

Familjen pinot blandar sig i bubblet

Pinot är på stark frammarsch bland druvfamiljer. Särskilt den missförstådda familjemedlemmen pinot blanc är på väg att omvärderas. Och det står fler undanskymda druvor på kö för att ta plats strålkastarljuset framöver.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Länge trodde man att pinot blanc bara var en sämre variant av chardonnay. Och att vara i skuggan av en sådan kioskvältare är ju som att vara lillasyster till Madonna. Det är svårt att göra sig synlig.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Länge trodde man att pinot blanc bara var en sämre variant av chardonnay. Och att vara i skuggan av en sådan kioskvältare är ju som att vara lillasyster till Madonna. Det är svårt att göra sig synlig.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Länge trodde man att pinot blanc bara var en sämre variant av chardonnay. Och att vara i skuggan av en sådan kioskvältare är ju som att vara lillasyster till Madonna. Det är svårt att göra sig synlig.
Länge trodde man att pinot blanc bara var en sämre variant av chardonnay. Och att vara i skuggan av en sådan kioskvältare är ju som att vara lillasyster till Madonna. Det är svårt att göra sig synlig. Foto: COLOURBOX

Familjen Pinot är ett stort och glatt släktgäng. Vill man vara lustig så är de glada och villiga att belägra alla i sin omgivning på ett lite bonnigt och inte särskilt civiliserat sätt. Bara i Bourgogne lär det finnas tusentals olika mutationer som resultat av dessa omoraliska övningar.

Bonniga eller inte så är druvorna i pinot-familjen verkligen på gång i vinvärlden. Pinot noir syns allt mer och pinot gris hänger med. Den senaste att hålla ögonen på är pinot blanc. Det är en druva som aldrig fått någon riktig uppskattning. För lite socker och för mycket syra, för lite arom och för mycket omogna äpplen har varit standardomdömen. Länge trodde man att pinot blanc bara var en sämre variant av chardonnay. Och att vara i skuggan av en sådan kioskvältare är ju som att vara lillasyster till Madonna. Det är svårt att göra sig synlig.

Annons
Annons

Men chardonnay är faktiskt ändå ett resultat av en pinot-belägring. Genom DNA-analys vet man i dag att chardonnay är en korsning av pinot noir och den medeltida druvan gouais blanc (som faktiskt lever kvar i Schweiz under namnet Gwäss).

Pinot blanc själv har muterat från pinot gris som i sin tur är en vingårdskorsning av pinot noir. Så chardonnay och pinot blanc är faktiskt släkt, precis som det kunde bli på landet förr när inaveln lurade bakom nästa höskulle.

Men där chardonnay nått fame and fortune i världen och tagit över som grön druva i Bourgogne och Champagne har pinot blanc blivit ivägjagad och hamnat i det lantliga Alsace och södra Tyskland. I Alsace betraktas den fortfarande som en av de icke ädla druvorna tillsammans med sylvaner och chasselas alltså inte alls lika fin som de ädla riesling, gewürztraminer, pinot gris och muscat.

På höstkanten förra året var jag nere i Baden och Pfalz i södra Tyskland. Där vurmar man för sina burgunderdruvor som då kallas spätburgunder för pinot noir, grauburgunder för pinot gris, och således weissburgunder för pinot blanc. Idag används ofta de franska namnen för att inte vindrickarna ska missförstå.

En majoritet av de vinmakare jag träffade var mycket stolta över sina pinot blanc-viner. Och jag blev ofta hänförd över den rika aromatiska frukten, med toner av äpplen och päron, en frisk syra och en riktigt god lite kryddörtig avslutning. För mig visade pinot blanc alla kvaliteter för att kunna bli en storhet i vinvärlden om den bara får chansen.

Faktum är att druvan fått högre status även i Alsace där flera av de bästa producenterna, som Domaine Weinbach, Hugel och Léon Beyer, gör stora viner av den lilla druvan. I Alsace alltmer berömda crémantviner, alltså bubbelviner gjorda på champagnevis, gör den stor succé och visar nästan på samma kvaliteter som champagnevinernas chardonnay.

Annons
Annons

I Italien har man ofta obekymrat blandat ihop chardonnay och pinot blanc, både i vingårdarna och i flaskorna. Men även där börjar det bli ordning och statusen och kvaliteten för pinot bianco växer stadigt. På flera håll gör man de italienska bubblet med en druvcuvée av chardonnay, pinot bianco och pinot nero. Alltså två av de fina champagnedruvorna samt pinot blanc.

Druvornas värld är som du märker ganska förunderlig. Men så har de också muterat och haft för sig i tusentals år i människans tjänst. Pinot blanc är bara en av de undanskuffade druvorna som kommer att ställa sig i strålkastarljuset, och finns många fler som väntar i kulisserna.

Betyg: 6 av 6

Bourgogne Cuvée Margot

129 kr, Bourgogne, Frankrike, 5447, Röda Kryddiga & Mustiga

Nästan allt du önskar av en god bourgogne på pinot noir: härliga toner av skogsbär och örtkryddor. Lätt men ändå komplext.

Betyg: 5 av 6

Stoneleigh Pinot Noir

129 kr, Marlborough, Nya Zeeland, 16394, Röda Kryddiga & Mustiga

På Nya Zeelands sydö frodas pinot noir. Här med rik kryddig jordgubbsfrukt och en god kolaton. Bra till en mustig köttgryta.

Betyg: 4 av 6

Alde Gott Pinot Noir 2009

103 kr, Baden, Tyskland, 6601, Röda Mjuka & Bäriga

Kryddig, bärig med lite söta lakritstoner i en lätt, mjuk stil med örtig avslutning. Passar utmärkt till örtkryddad lammfilé.

Betyg: 5 av 6

Léon Beyer Pinot Blanc 2008

119 kr, Alsace, Frankrike, 73677, Vita Friska & Fruktiga, torra (beställning-sort.)

Klassisk Alsace-pinot blanc i den högre skolan med fruktkryddig doft och toner av äpplen och mörka bär. Gott till en grillad fisk.

Betyg: 4 av 6

Pinot Gris Réserve

89 kr, Alsace, Frankrike, 2899, Vita Druviga & Blommiga, torra

Med sin blommiga doft och örtkryddiga frukt med inslag av äpplen och päron passar det bra till en helstekt vitfisk med mycket syra.

Betyg: 5 av 6

Pinot Blanc d'Alsace 2009

129 kr, Alsace, Frankrike, 83414, Vita Friska & Fruktiga, torra (beställning-sort.)

Druvtypisk blommig doft med toner av äpple och persika. Bitterfruktig smak med nötighet tack vare lagring på den naturliga jästfällningen.

Betyg: 5 av 6

Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

129 kr, Alsace, Frankrike, 2190, Vita Druviga & Blommiga, torra

En trevlig Alsace-pinot gris med citrus-fruktig syra, honungstoner och typiskt kryddig smak. Gott till lite söt-syrliga asiatiska rätter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons