Annons
X
Annons
X

Familjen går före för succékapten

OS i London var svensk fälttävlans största succé i modern tid. Ändå slutar lagbyggaren Gunilla Fredriksson nu som förbundskapten. ”Vi är lite paffa hela gänget, vi trodde det var självklart att hon skulle fortsätta fyra år till”, säger ryttaren Linda Algotsson.

Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver inför ögonen på förbundskapten Gunilla Fredriksson (längst fram) och tränarna Maria Gretzer, Jan Jönsson och Elisabet Lundholm samt hästmassören Kattis Skarestad (t v).
Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver inför ögonen på förbundskapten Gunilla Fredriksson (längst fram) och tränarna Maria Gretzer, Jan Jönsson och Elisabet Lundholm samt hästmassören Kattis Skarestad (t v). Foto: SCANPIX OCH ELISABET HOFF

Det är familjeskäl som ligger bakom Gunilla Fredrikssons beslut. Fyra år springer iväg fort, som hon säger.

– Jag har fått barnbarn, min pappa är dement och min mamma har det tufft. Jag har visserligen syskon, men man vill vara på plats själv. Jag har rest mycket och knappt hunnit träffa familjen.

Just nu är Gunilla Fredriksson, 53, på semester i Spanien med familjen, men ringer ändå upp SvD för att berätta att hon grubblat hela våren. Efter OS och världscupen i Malmö växte sig känslan allt starkare.

Annons
X

– Väldigt tråkigt egentligen, och vemodigt. Det har varit fantastiskt att följa ryttarna. Men familjen kommer först. En förbundskapten måste vara på hugget fram till nästa OS och den energin kan inte jag ge. Då ska jag inte hålla upp platsen, säger hon.

Gunilla Fredriksson tillträdde hösten 2008 och knöt tre topptränare till sig. Jan Jönsson för terrängen, Maria Gretzer för hoppningen och Elisabet Lundholm för dressyren. Alla med egna erfarenheter som förbundskaptener.

Konceptet har gillats av SOK, som skjutit till nära en miljon kronor per år. I London kom utdelningen i form av Sara Algotsson Ostholts silver, den första svenska OS-medaljen i fälttävlan på 40 år.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Medaljen var en höjdpunkt, självklart. Men också den känsla vi alla hade, vi var inne i ett riktigt flow tillsammans, säger Fredriksson.

  Sammanhållningen och harmonin gick nästan att ta på för alla som kom nära teamet i Greenwich Park.

  Känslan var ingen slump.

  – En enda fel person, även en hästskötare, kan förstöra ett helt lag, som Gunilla Fredriksson sa i London när vi pratade lagbygge.

  I ena änden av skalan hade hon satt ringräven Linda Algotsson, 40, som skulle vara först ut på banorna som stigfinnare åt de andra, inte minst lillasyster Sara. I andra ändan fanns jokern Ludwig Svennerstål, 21, som kunde rida utan press och som nu är ett jättelöfte till Rio.

  Laguttagningen fick en del kritik. Men bara före OS.

  Nu börjar jakten på en ny förbundskapten.

  – Jag har bett Gunilla fundera över saken en gång till, men det har tyvärr inte gått. Det blir inte helt lätt att ersätta henne, säger Wiveka Lundh, sportchef på Ridsportförbundet.

  Tränarteamets framtid är en fråga för den nye förbundskaptenen.

  Gunilla Fredriksson fortsätter som tränare med gården i Hålta utanför Kungälv som utgångspunkt.

  Elisabet Hoff

  Annons
  Annons
  X

  Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver inför ögonen på förbundskapten Gunilla Fredriksson (längst fram) och tränarna Maria Gretzer, Jan Jönsson och Elisabet Lundholm samt hästmassören Kattis Skarestad (t v).

  Foto: SCANPIX OCH ELISABET HOFF Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X