Små eldar överalltFamiljen är ”perfekt” – ändå tuttar dottern eld på huset

Celeste Ng
Celeste Ng Foto: Celeste Ng

Snart blir den tv-serie, Celeste Ngs berättelse om den bohemiska, panka fotografen Mia och hennes välordnade grannfamilj. Ida Therén har läst den haussade boken i svensk översättning.

Under strecket
Publicerad
Celeste Ng

Celeste Ng

Foto: Kevin Day
Annons

I Celeste Ngs roman “Små eldar överallt” får vi följa den bohemiska konstfotografen Mia och hennes tonårsdotter Pearls flytt till Cleveland, Ohio. Mia sticker ut i det nya området, det perfektionistiskt stadsplanerade Shaker Heights. Platsen får mänsklig gestalt genom hyresvärden, typ A-personligheten Mrs Richardson, som är tredje generationens lokalpatriot och odlar sin självbild som God Människa genom att ge den lilla familjen subventionerad hyra.

Men vi ser snart det villkorade i välgörenheten – vad händer om “offret” inte lyder välgörarens regelbok? Mrs Richardson är den nomadiska och ständigt panka Mias motpol. Hon lever den vita amerikanska medelklassdrömmen med en stor villa, en framgångsrik man, ett överflöd av disponibel inkomst, hembakta kakor och raka tänder. Hon tror på enkla svar om rätt och fel och vill kontrollera allt, inklusive hur många deciliter flingor hon äter på morgonen, medan Mia struntar i vad folk tycker om henne. Det gör Mia farlig:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons