Annons
X
Annons
X

SvD avslöjar: Nyanlända barn lockas med pengar

Ensamkommande barn erbjuds pengar om de låter sig rekryteras till familjehem, kan SvD avslöja. Tahmina, 14 år, konfronterades av en okänd kvinna på Migrationsverket och blev erbjuden pengar om hon flyttade till ett familjehem i stället för att bo kvar på HVB-boendet. Uppsala kommun känner till fenomenet, som är svårt att komma åt.

Barn under samhällets vård
14-åriga Tahmina har blivit erbjuden pengar av främlingar vid flera tillfällen. Kravet - att hon flyttar till ett familjehem.

14-åriga Tahmina har blivit erbjuden pengar av främlingar vid flera tillfällen. Kravet - att hon flyttar till ett familjehem. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Uppsala kommun har nåtts av uppgifter om att barn erbjuds pengar för att byta familjehem. Enskilda ungdomar ska ha tagit kontakt med socialsekreterare och sagt att de vill byta boende då de blivit erbjudna bättre villkor.

– Vi har hört rykten om att det här förekommer och det är därför vi behöver arbeta med kvalitetssäkring, säger Ingrid Burman (V), socialnämndens ordförande.

SvD har träffat 14-åriga flickan Tahmina i Uppsala, hon berättar om hur hon oväntat blivit uppsökt av främmande vuxna som erbjudit henne pengar. Pengarna har alltid varit bundna till ett villkor – att hon flyttar till ett familjehem. Det här har hänt henne vid flera tillfällen, en främmande person erbjuder uppemot 3 000 kronor i månaden och säger att hon kan skicka pengarna till sin familj i hemlandet.

Annons
X

Tahmina kom på egen hand till Sverige för lite mer än ett år sedan. Familjen är kvar i hemlandet. I dag bor hon på ett HVB-hem, Hem för vård och boende, utanför Uppsala, där hon trivs bra.

Nyligen besökte hon Migrationsverket i ett ärende. Där kom en för henne okänd kvinna fram och började prata om att Tahmina kunde få byta hem om hon ville.

Hon sa att jag kunde prata med familjen hon kände och att jag kunde få pengar av dem om jag flyttade dit.

– Jag kände inte henne, hon frågade mig om om jag skulle tycka det var kul att få bo med en familj från samma land som jag. Hon sa att jag kunde prata med familjen hon kände och att jag kunde få pengar av dem om jag flyttade dit, säger Tahmina.

De vuxna som tagit kontakt med henne har kommit från olika orter.

– En person var från Solna, en annan person bodde i Borlänge. De säger att de kommer hit ibland och träffar sina familjer, då frågar de mig, säger Tahmina.

I takt med att fler ensamkommande barn behöver en trygg plats att bo på i Sverige börjar också fler personer se möjligheten att tjäna pengar på att bli familjehem för barnen.

Ett familjehem kan i dag få uppemot 19 000 kronor i månaden per barn. Som SvD:s granskning visat så har det bland annat lett till att djupt skuldsatta personer haft uppemot fem flyktingbarn i samma outredda familjehem placerade hos sig.

Enligt en väl insatt källa som har nära kontakt med flera ensamkommande unga och som vill vara anonym, så har flera ensamkommande barn i Uppsala blivit uppsökta av personer som lockar dem med pengar. Kravet är att barnen ska lämna sitt nuvarande boende och i stället bli familjehemsbarn.

Det är förfärligt, det ska finnas kvalitet i omhändertagandet av barn, då ska det inte vara ekonomiska intressen som styr.

Flera barn ska ha berättat att de blivit lovade omkring 3 000 kronor i månaden om de väljer att flytta till ett familjehem.

– Det här är lite lurigt, barnet ser pengarna och familjen ser pengarna i att ha barn boende hos sig. Men barnen blir lurade, även om barnen inte skulle trivas i familjehemmet så känner de sig tvungna att vara kvar eftersom de får pengar som de inte kan få någon annanstans, säger mannen.

Tahmina,14, trivs där hon bor i dag och vill studera ekonomi när hon blir äldre. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Han beskriver hur barnen som berättat om fenomenet känt att de burit på något som de egentligen inte vill tala om.

– De frågar om de får flytta, de trivs bra där de bor men vet inte om de till hundra procent kan lita på personerna som frågar. De blir påverkade av det, de blir osäkra och fundersamma över vad som händer.

De här nya familjehemmen kan säga öppet att de lovar att hjälpa barnen att skicka pengar till deras familjer i hemlandet. Vilket barn vill säga nej till det?

Vad är det för typ av familjer barnen värvas till?

– Det kan vara personer som redan har familjehemsplacerade barn, men som vill värva barn till någon annan de känner. Oftast är de familjer som inte har något jobb som ser ett tillfälle att få inkomst. Barnet får 3 000 kronor och familjen får resterande.

– De här nya familjehemmen kan säga öppet att de lovar att hjälpa barnen att skicka pengar till deras familjer i hemlandet. Vilket barn vill säga nej till det?

Uppsala kommun arbetar nu med en avtalsuppföljning där den besöker boenden, bland annat familjehem, i syfte att säkra kvaliteten.

– Det här är förfärligt, det ska finnas kvalitet i omhändertagandet av barn, då ska det inte vara ekonomiska intressen som styr, säger säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).

– Det är ju inte barnen som ska välja var de blir placerade utan det är våra socialsekreterare. Ambitionen är att vi ska erbjuda en bra fritid och bra kvalitetsvillkor och inte prylar och pengar. Det här är en av de delar vi måste lyfta in i vårt arbete.

Av Uppsalas cirka 1 100 flyktingbarn så är mellan 600-700 placerade av andra kommuner, något som gör det svårt att komma åt alla unga, menar Ingrid Burman.

Gode mannen och Uppsalajuristen Stefan Zebrowski säger till SvD att han väl känner till att unga lockas med pengar för att flytta.

En god man som jag känner hade en ungdom som blev erbjuden 5 000 kronor bakom ryggen om han flyttade.

– En god man som jag känner hade en ungdom som blev erbjuden 5 000 kronor bakom ryggen om han flyttade, säger Stefan Zebrowski.

För Tahmina fortsätter hennes andra år i Sverige på HVB-hemmet. Hon har börjat i skolan och har redan framtidsplaner.

– Jag vill nog studera ekonomi när jag blir äldre, säger hon.

Fotnot: Tahmina heter egentligen någonting annat.

Annons

14-åriga Tahmina har blivit erbjuden pengar av främlingar vid flera tillfällen. Kravet - att hon flyttar till ett familjehem.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2

Tahmina,14, trivs där hon bor i dag och vill studera ekonomi när hon blir äldre.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X