Annons

Ingmarie Froman:Familjeheder är mannens privilegium

För kvinnor i världen är begreppet heder ofta liktydigt med våld. En ny antologi undersöker hedersbrottens relation till lagstiftning och juridisk praxis i olika länder. Lagen har ofta följt sedvänjorna - så sent som 1981 togs referenser till heder bort ur Italiens brottsbalk.

Under strecket
Publicerad

Zinedine Zidanes tjurrusning mot Marco Materazzi i VM-finalen i fotboll fördömdes av hela den fotbollsintresserade världen, inklusive hans hemland Frankrike, och nu har han fått ytterligare ett straff utöver utvisningen från matchen.

Men trots kritiken är det Zidanes skallning, inte Italiens vinst, som fortsätter att fascinera eftersom den var så förbryllande. Visserligen har han dragit på sig utvisningar tidigare, men nu gjorde han det i en VM-final. En erfaren spelare, som bara några minuter tidigare visat prov på perfekt självbehärskning, slår i plötsligt vredesmod ner en motståndare som förolämpat hans mor och syster. För honom finns värden som varken sponsorer, inbjuden kändispublik, miljarder tv-tittare eller ens lojalitet mot lagkamraterna kan tvinga honom att tumma på. Efter finalen bad Zidane fotbollspubliken om ursäkt och accepterade utvisningen men ångrade inte skallningen. Den skyldige är i stället den som har provocerat, sade Zidane, och han skulle upprepa sitt tilltag om han ställdes inför samma situation igen.

Annons
Annons
Annons