X
Annons
X
Det lömska med fentanylanalogerna är hur de kan variera i styrka och vara mellan cirka 30 till 600 gånger starkare än heroin. The Cranberries–sångerskan Dolores O’Riordan och Prince dog av en överdos fentanyl.
Det lömska med fentanylanalogerna är hur de kan variera i styrka och vara mellan cirka 30 till 600 gånger starkare än heroin. The Cranberries–sångerskan Dolores O’Riordan och Prince dog av en överdos fentanyl. Foto: Walter Bieri/AP, Cliff Owen/AP och Liu Heung Shing/AP

Hundratusentals döda – familjen tjänar miljarder

Långläsning

Fentanyl betydde slutet för Prince, Tom Petty, Lil Peep – och svenska ungdomar som köpt sprayflaskor på nätet. Det här är berättelsen om hur en smärtstillande medicin ledde hundratusentals människor in i döden.

Prince Rogers Nelson hade drabbats av en segdragen influensa. Det var april 2016 och med kort varsel tvingades det musikaliska geniet, mer känd bara som Prince, ställa in och flytta fram två spelningar vid Fox Theatre i Atlanta på sin avskalade ”Piano & a microphone”-turné.

Trots att Prince inte ska ha känt sig helt frisk genomfördes showen ändå en vecka senare då han, precis som turnéns namn skvallrade om, framförde ett tjugotal av sina hits ensam vid en högblank svart flygel.

Det lömska med fentanylanalogerna är hur de kan variera i styrka och vara mellan cirka 30 till 600 gånger starkare än heroin. The Cranberries–sångerskan Dolores O’Riordan och Prince dog av en överdos fentanyl.

Foto: Walter Bieri/AP, Cliff Owen/AP och Liu Heung Shing/AP Bild 1 av 18

Precis som hundratusentals amerikaner före honom dog Prince av en överdos av den syntetiska opioiden fentanyl.

Foto: Chris O'Meara/AP Bild 2 av 18

2011 blev CDC, USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, tvungna att gå ut och deklarera att landet led av en opioid-epidemi.

Foto: Juan Moyano/IBL Bild 3 av 18

Peter Strang, läkare, cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 18

Illustration: Thomas Molén

Bild 5 av 18

Staden Paterson, New Jersey, var en mönsterstad när den amerikanska industrialismen gick som bäst. Den kallades ”Silk City”, eftersom det producerades mycket sidentyger, men här byggdes också ubåtar, flygplan, tåg, vapen och motorer. Nu är det en av många städer som drabbats av avindustrialiseringen. Hemlösa bor i tomma fabrikslokaler, och droghandeln är utbredd. Bränder och mord är vardagshändelser.

Foto: Todd Darling/IBL Bild 6 av 18

Hemlösa, gravida Betty får hjälp av pojkvännen Mike att injicera heroin i ett ödehus i Paterson, New Jersey.

Foto: Todd Darling/IBL Bild 7 av 18

EJ är missbrukare och röker crack i övergivna hus i Paterson, New Jersey. Här sminkar hon sig med hjälp av en spegel som områdets heroinister använder för att injicera.

Foto: Todd Darling/IBL Bild 8 av 18

Nästan två miljoner amerikaner uppskattades 2015 vara beroende av opioider. Ytterligare 95 miljoner uppskattades samma år ta receptbelagda smärtstillande preparat. På bilden syns missbrukaren Mike förbereda en injektion med heroin, i Paterson, NJ.

Foto: Todd Darling/IBL Bild 9 av 18

Under 2015 dog 33 000 amerikaner efter att ha överdoserat på opioider, alltså receptbelagda preparat eller droger som heroin eller fentanyl. Överdoserna gick därmed om självmord och bilolyckor och är nu den främsta dödsorsaken för amerikaner under 50, enligt USA:s nationella hälsomyndighet, CDC.

Foto: Todd Darling/IBL Bild 10 av 18

Det förekommer att använda fentanylplåster smugglas ut från vården. De överblivna dropparna sugs upp från plåstret för att sedan injiceras.

Foto: Tom Gannam/TT Bild 11 av 18

Illustration: Thomas Molén

Bild 12 av 18

I den rapportering som pågått i svenska medier den senaste tiden har man ibland haft svårt att skilja sjukvårdens lagliga fentanyl från den illegala labbframtagna fentanylderivat, eller fentanylanaloger, som säljs på nätet.

Foto: Cliff Owen/AP Bild 13 av 18

Det är inte bara underklassen i USA:s mest bortglömda småstäder som drabbats, utan fentanyl finns över hela spektrumet, säger författaren Sam Quinones som har talat om problemet i amerikanska senaten.

Foto: Chris Carlson/AP Bild 14 av 18

Lil Peep blev 21 år.

Foto: Swan Gallet/IBL Bild 15 av 18

Dolores O’Riordan dog 46 år gammal.

Foto: Bruno Marzi/IBL Bild 16 av 18

Tom Petty, 66, dog av en överdos fentanyl.

Foto: Amy Harris/TT Bild 17 av 18

Illustration: Thomas Molén

Bild 18 av 18
Annons
X
Annons
X
Annons
X