Det lömska med fentanylanalogerna är hur de kan variera i styrka och vara mellan cirka 30 till 600 gånger starkare än heroin. The Cranberries–sångerskan Dolores O’Riordan och Prince dog av en överdos fentanyl.
Det lömska med fentanylanalogerna är hur de kan variera i styrka och vara mellan cirka 30 till 600 gånger starkare än heroin. The Cranberries–sångerskan Dolores O’Riordan och Prince dog av en överdos fentanyl. Foto: Walter Bieri/AP, Cliff Owen/AP och Liu Heung Shing/AP

Hundratusentals döda – familjen tjänar miljarder

Fentanyl betydde slutet för Prince, Tom Petty, Lil Peep – och svenska ungdomar som köpt sprayflaskor på nätet. Det här är berättelsen om hur en smärtstillande medicin ledde hundratusentals människor in i döden.

Uppdaterad
Publicerad

Prince Rogers Nelson hade drabbats av en segdragen influensa. Det var april 2016 och med kort varsel tvingades det musikaliska geniet, mer känd bara som Prince, ställa in och flytta fram två spelningar vid Fox Theatre i Atlanta på sin avskalade ”Piano & a microphone”-turné.

Trots att Prince inte ska ha känt sig helt frisk genomfördes showen ändå en vecka senare då han, precis som turnéns namn skvallrade om, framförde ett tjugotal av sina hits ensam vid en högblank svart flygel.