Annons

”Familjeföretagen bygger landet”

I länder med levande landsbygd står familjeföretagen högt i kurs, skriver professor Hans Sjögren.
I länder med levande landsbygd står familjeföretagen högt i kurs, skriver professor Hans Sjögren. Foto: TT, Jonas Eng

Den svenska framgångssagan är ett resultat av att enskilda familjer på lokal nivå brutit ny mark genom sitt företagande. Vi bör bejaka familjekapitalismen som en drivande motor i utvecklingen för en stark landsbygd, skriver professor Hans Sjögren.

Under strecket
Publicerad

Det förs en intensiv debatt om resurstilldelningen till landsbygden kontra storstaden, och hur den svenska glesbygden ska kunna öka i attraktionskraft. Att hela Sverige ska leva vill alla skriva under på. Men hur ska det gå till? Mitt svar är att bejaka familjekapitalismen som en drivande motor i utvecklingen. I länder med levande landsbygd står familjeföretagen högt i kurs, och har potential att minska de växande ekonomiska klyftorna i samhället. I boken ”Familjedynastier. Så blev Sverige rikt” (Volante förlag) visar jag att familjekapitalismen är hjärtat som förser samhällskroppen med näring (så länge det är blod och inte vatten i systemet). Men vem bygger landet i den digitala ekonomin? Mitt svar utgår från den ekonomiska historien, där allt tyder på att Norden hade varit en betydligt fattigare plats utan sina stora familjeföretag.

I berättelsen om hur Sverige blev rikt har svaret varit materialistiskt och nationellt. Det har handlat om hur skogen, malmen och vattenkraften lyfte landet ur fattigdom, men även liberalismens födelse och hur staten gav oss folkhemmet. Men framgångssagan är i själva verket ett resultat av att enskilda familjer på lokal nivå brutit ny mark och sedan envist hållit fast vid sina övertygelser och dygder. Framväxten av den svenska modellen har förutsatt en välfungerande familjekapitalism! Därför måste det politiska systemet skydda familjeföretagen och skapa förutsättningar för nästa generation av miljardentreprenörer.

Annons
Annons
Annons