Annons
X
Annons
X

Familj filmade ubåt i skärgården under helgen

Hur skulle du reagerat om du plötsligt såg den här ubåten flyta förbi dig i skärgården? Det hände en familj som var på utflykt på Djurö i Stockholms skärgård i söndags.

Det är inte lätt att se skillnad på en civil ubåt och en rysk militär miniubåt. Privatpersonen som filmade det här klippet vid Djurö i Stockholms skärgård blev riktigt förvånad när miniubåten sakta gled förbi - och trodde att de fått syn på den ryska ubåten.

Men det här är inte den ryska miniubåten som Försvarsmakten letar efter.

Det är bara företaget Upplevelsepresent som på söndagen var ute på tur med kunder. Ubåten står till vardags vid konferensanläggningen Djurönäset i skärgården.

Annons
X

Försvaret får varje år in bilder på misstänkta farkoster i skärgården. Därför har ubåtens kapten, Lasse Schmidt-Westrén, kontakt med marinen.

– Vi har daglig kontakt om vart vi ska åka och när vi ska åka. Så har det varit även innan den här incidenten, säger Lasse Schmidt-Westrén till SvD Näringsliv.

Är det verkligen säkert att vara ute med ubåten nu?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De som jagar ubåten vet var vi är så jag känner mig säker.

  Försvarsmakten vädjar samtidigt till allmänheten att ge dem manöverutrymme när de jagar utländska ubåtar i skärgården.

  – Så länge man följer gällande regler kan vi inte ha synpunkter på det. Men vi har sagt rent allmänt till alla att om man ser att vi är och jobbar så önskar vi arbetsro och manöverutrymme. Det gäller enligt min uppfattning såväl båtar som helikoptrar och även ubåtar av civil natur, säger Jesper Tengrot, pressekreterare på Försvarsmakten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X