Annons

Fältsjukhus ännu oanvända – men trycket ökar

Ett av fältsjukhusen har satts upp på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Ett av fältsjukhusen har satts upp på Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Intensivvårdsbehovet i Stockholm ökar ”dramatiskt” i Stockholm, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson. Han säger att det därför är troligt att fältsjukhuset kommer att behöva tas i bruk för att avlasta sjukhusen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige, men hittills är trycket på den svenska vården under kontroll.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har de senaste dagarna varit försiktigt positiv, och har bland annat sagt att antalet personer som intensivvårdas per dag efter att ha smittats av coronaviruset har minskat något.

Men i Stockholmsregionen har vårdbehovet ökat. David Konrad, överläkare och ansvarig för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, säger att läget är allvarligt.

– Det är ett tufft läge. Vi får fortfarande in ganska mycket patienter. På en vecka har vi i regionen ökat från 20 till närmare 100 patienter, säger han i P1 Morgon.

På grund av den extraordinära situationen har Försvarsmakten satt upp två fältsjukhus för att avlasta vården – ett vid Östra sjukhuset i Göteborg, och ett på Stockholmsmässan i Älvsjö i Stockholm.

Fältsjukhusen har totalt 50 intensivvårdsplatser och 80 ordinära vårdplatser, men har ännu inte tagits i bruk. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger att utvecklingen pekar mot att fältsjukhuset i Stockholm kommer att fylla en viktig funktion.

Annons
Annons

– Om den här snabba ökningen fortsätter, vilket vi måste förbereda oss för, då kommer Älvsjömässan att behöva användas för sjukhuspatienter i första hand, inte för intensivvård, säger han i P1 Morgon.

Han påpekar att trycket på vården i Stockholm ökar varje dag.

– Vi ser också att intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt. Det går snabbt nu. De senaste dagarna har sjukvårdsbehovet ökat mycket, säger han.

Göran Sandström, ställföreträdande chef på Försvarsmedicinskt centrum, säger att arbetet med att sätta upp fältsjukhusen har fungerat bra. Han säger att Försvarsmakten tillhandahåller utrustning till fältsjukhusen, men att personalen kommer att bestå av anställda från regionerna, inte från Försvaret.

Om läget förvärras finns ytterligare resurser att sätta in, säger Göran Sandström.

– Ja, vi har inte uttömt Försvarsmaktens resurser. Men vi har inga fler fältsjukhus, säger han i P1 Morgon.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som publicerades på söndagen, har hittills 3 700 personer i Sverige testat positivt för covid-19. Hittills har 110 av dem avlidit.

255 personer har intensivvårdats, varav tre fjärdedelar är män.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons