Falska väderrapporter räddade Sverige

Det var nära att kriget 1808–09 hade slutat med att nuvarande Sverige delats upp mellan Ryssland och Danmark. I mars 1809, när västra rikshalvan låg öppet och försvarslöst, valde emellertid de baltiska generalerna i tsarrysk tjänst att avstå från en invasion som de ogillade genom att förfalska väderrapporterna till S:t Petersburg.

Under strecket
Publicerad

Väderläget vid middagstid den 17, 18 och 19 mars 1809 med observerade dygnsmedeltemperaturer. Den 19 mars visar ingen skymt av de kraftiga sydliga vindar som rapporterades av de ryska militärerna.

Annons

På eftermiddagen fredagen den 17 mars 1809 bryter solen igenom molnen i Stockholm efter morgonens snöfall. En lång kall vinter verkar äntligen gå mot sitt slut. I huvudstaden råder det dock inga upprymda vårkänslor. Sverige, sedan ett år tillbaka i krig med Ryssland, står på gränsen till inbördeskrig. Tio dagar tidigare har major Georg Adlersparre, befälhavare för Västra armén i Karlstad, gjort uppror och tågar nu mot Stockholm med sina trupper. Statschefen, Gustav IV Adolf sitter fängslad på Drottningholms slott, arresterad av sina egna generaler, sedan han velat bege sig till lojala trupper i Skåne. Samtidigt, på tre fronter, från Torneå, Vasa och Åland förbereder sig den ryska armén att på bred front invadera Sverige. Den ryske krigsministern Aleksej Andrejevitj Araktjejev har anlänt till Åbo för att överse operationerna. Kanske tänker den inlåsta kungen på vad hans pappas morbror, Fredrik den store av Preussen, lär ha yttrat ett halvsekel tidigare: ”Sverige är världens starkaste land. Det har i snart 250 år arbetat på sin egen undergång, utan att ännu ha lyckats!”

Fredagen den 17 mars 1809 verkade man vara på god väg att lyckas. Men räddningen kom denna gång från ett något oväntat håll.

Annons
Annons
Annons