Falska skuldsedlar fäller Almqvist

Var Carl Jonas Almqvist en förfalskare och giftmördare eller offer för en politisk komplott? Den omtvistade och 150 år gamla kriminalhistorien har nu kommit lite närmare sin lösning, när det visar sig att det sannolikt var Almqvist som skrev de falska skuldsedlarna till von Scheven.

Under strecket
Publicerad
Almqvists dubbelrevers.

Almqvists dubbelrevers.

Annons

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har gjort en ny analys av handstilen på bland annat skuldreverserna mellan Almqvist och Johan Jacob von Scheven och kommit fram till att de sannolikt är skrivna av Almqvist.
– Jag trodde faktiskt inte att det var Almqvist som skrivit reverserna, bland annat stämmer inte vittnesmålen. Men nu måste jag gå hem och skriva om min pjäs om honom, säger Cecilia Sidenbladh, dramatiker och vice ordförande i Almqvistsällskapet.

Almqvist var under 1840-talet en radikal journalist på Aftonbladet. Samtidigt försökte han bättra på sin ekonomi och blev mellanhand till ockraren och ryttarmästaren Johan Jacob von Scheven.
1851 påstod von Scheven att Almqvist var skyldig honom 18 000 kronor, en summa som skulle motsvara flera miljoner i dagens penningläge. von Scheven anklagade även Almqvist för att ha stulit de skuldsedlar han undertecknat hemma hos von Scheven och i stället skrivit nya som han signerat med falskt namn.
När detta uppdagades skulle Almqvist ha försökt förgifta von Scheven med arsenik vid åtminstone tre tillfällen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons