Annons

Falska nyheter kan ge lyft för kvalitetsjournalistik

Vita husets pressekreterare Sean Spicer lämnar journalisterna utan att svara på följdfrågor efter att ha hävdat att president Trumps installation var den mest välbesökta i historien – trots att detta uppenbart inte är sant.
Vita husets pressekreterare Sean Spicer lämnar journalisterna utan att svara på följdfrågor efter att ha hävdat att president Trumps installation var den mest välbesökta i historien – trots att detta uppenbart inte är sant. Foto: Alex Brandon/TT

Falska nyheter frodas och förtroende för medier är lågt. Men paradoxalt nog kan 2017 bli ett gott år för faktagranskning och kvalitetsjournalistik.

Publicerad

Utgångsläget för medieåret 2017 kunde ha varit ljusare. Det föregående är fortfarande svårt att skaka av sig. Fejknyheter förpackade som förtigna sanningar vann mark och underblåste det förakt mot journalister och medier, som tidigare bara verkade existera i isolerade konspirationsmiljöer. Facebooks infrastruktur, som många traditionella medier gjorde sig alltmer beroende av, blev lögnernas perfekta växthus. Och medierna lyckades inte återskapa förtroendet. Bilden av journalistiken som ett enda egenintresse var alltför inpräntad.

I fredags installerades en man som bannlyser nyhetsorganisationer, hotar och hånar enskilda journalister och förordar en begränsad pressfrihet som USA:s president. Efter helgen står det klart att Trumps mediekritik var mer än en valstrategi. Vid makten är den ett effektivt politiskt verktyg att spinna vidare på det redan skadade förtroendet för medierna och samtidigt legitimera en politik som kommer att hårdgranskas från start. Då må det vara värt att uppfattas som en manipulativ, kränkt diva av etablissemanget.

Annons
Annons
Annons