Annons
X
Annons
X

Falska instagramkonton lockar tusentals

Gilla oss, sprid och lämna din mejadress så kan du vinna biobiljetter. Tusentals ungdomar har nappat på SF Bios kampanj på Instagram - men det hela är fejk. Kontot är nämligen falskt.

[object Object]
De senaste dygnen har flera fejkade bolagskonton dykt upp på mobiltjänsten Instagram.

SF Bio är det senaste exemplet av fejkkonton som dykt upp på Instagram på senare tid. Oftast använder bedragarna stora företagsnamn och loggor i kombination med erbjudande om en gratis produkt eller tjänst och försöker attrahera så många följare som möjligt. Sedan byter de namn eller försvinner.

Sedan igår kväll har ett stort antal konton öppnats i SF Bios namn. Gratis biobiljett utlovas till de första 10 000 som följer ett av dessa konton. För att delta måste man sprida det och kommentera med sin mejladress. Hans Kullin, som ansvarar för sociala medier på Coop, varnade igår för bedragarna på twitter och uppmanade andra att anmäla till Instagram.

– Det är svårt att spekulera i vad anledningen är men eftersom de frågar efter e-postadresser kan det handla om något annat än att bara vara ute efter följare, säger han till SvD Näringsliv.

Annons
X

Enligt Hans Kullin hade 18 falska konton skapats i SF Bios namn. Igår kväll hade över 7 000 personer lämnat ut sina e-postadresser och ytterligare några tusen har gjort det nu på morgonen.

Men det dröjde innan SF Bio själva gick ut och varnade sina kunder. Bolaget har fått flera frågor om Instagramkonton på Facebook, användarna undrar om de verkligen är riktiga. Först vid halv elva på förmiddagen meddelade man att en anmälan gjorts till Instagram.

De är inte ensamma om att ha råkat ut för den typen av bedrägerier. Igår kväll skapades även ett falskt konto på Instagram i flygbolaget SAS namn. Där lovades det att de första 20 000 personer som följer och delar kontot kommer att få två flygbiljetter till New York inklusive boende på ett femstjärnigt hotell. 14 000 personer gick på bluffen, kontot bytte sedan namn och det visade sig att det hela var ett skämt som en ung kille från Norge stod bakom. ”Följ kungen som lurade dem alla” skrev han.

Cecilia Saberi, ansvarig för sociala medier på SAS, meddelar att bolaget anmält kontot till Instagram så fort det upptäcktes.

Hans Kullin tycker att bolagen måste reagera snabbt och meddela sina kunder att det handlar om ett bedrägeri. Hans råd är även att kontakta Instagram och försöka få dem att stänga ner de falska konton.

– Det är viktigt att ha bevakning även utanför kontorstid. Utöver manuell bevakning det vill säga jour som bevakar företagets kanaler, kan man även använda sig av bevakningstjänster. Man kan säga att det är ett larmsystem som går igång om det är mycket snack om företaget på sociala medier, då får man ett sms eller ett e-postmeddelande.

DIGITALGUIDEN

Krönika: Du sköna nya it-värld svd.se Guide: Så kopplar du upp din tv svd.se Vilken är din favoritapp? svd.se
Annons
Annons
X

De senaste dygnen har flera fejkade bolagskonton dykt upp på mobiltjänsten Instagram.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X