Annons

Peter Benson:Falsk vändning i Intellecta

Intellecta var en tidig Börsplusfavorit i kategorin turnarounds. Efter fredagens vinstvarning talar dessvärre allt för att vändningen
uteblir, vilket tyvärr är vanligt bland turnarounds. Vi slopar köprådet bums eftersom uppsidan är kapad och fallhöjden är rätt stor i ett pessimistiskt scenario.

Under strecket
Publicerad
Foto: Damian Dovarganes / TT / NTB Scanpix

Intellectas vinstvarning beror på problem inom exakt de
områden där man inte vill ha dem. Det är inom Digital och Nordamerika som man kört in i väggen. Vårt turnaround-case var ju att Digital var ett ”guldägg” som stod inför flera år av tillväxt och lönsamhet som skulle kunna motivera en klart högre multipel.

Ett annat fundament i det optimistiska scenariot var att Digital kunde förtjäna en premie som stark global spelare inom mjukvaran Drupal. Båda de förhoppningarna kan man nu skrota för överskådlig framtid. Digital har visat sig ryckigt och svårstyrt vilket visas av pressmeddelandets ordalydelse ”en signifikant minskning av tillväxttakten under andra hälften av kvartalet” i Nordamerika. Tvärniten för Digitals bolag FFW i USA innebär sannolikt förlust i den verksamheten.

Annons
Annons
Annons