Annons
X
Annons
X

Fällningen en stor världsnyhet

Nyheten om att Sverige dömer männen bakom The Pirate Bay är en stor världsnyhet. De flesta stora mediesajter toppar med händelsen och kallar den en milstolpe när det gäller fildelning på nätet.

Om svenskarna bakom The Pirate Bay inte redan var världskända, så råder det ingen tvekan om att de blir det nu. Domen mot männen fortsätter under eftermiddagen och kvällen att toppa sajter världen över.

De flesta bjuder in sina läsare att tycka till om upphovsrättsfrågor, och att disktera om det var rätt eller fel att fälla The Pirate Bay. En rad bedömare och kommentatorer funderar också på vad som kommer att hända nu.

Brittiska BBC:s Darren Waters skriver att ”fällningen av grundarna till The Pirate är tveklöst den största skalpen sedan Napster stängdes ned i juli 2001”. Han tror dock inte att samma sak kommer att hända med The Pirate Bay, utan att sajten kommer att segla vidare trots dagens dom.

Annons
X

”Det faktum att The Pirate Bay's servrar ligger utanför Sverige och att sajten har tillräckligt med stöd för att hålla igång den finansiellt gör att den kommer att fortsätta att vara en av de mest populära källorna för att få tag på upphovsrättsskyddat material på internet”, skriver Darren Waters, som inte heller tror att myndigheterna i Sverige kommer att kunna tvinga de fyra dömda att stänga sajten.

Amerikanska CNN skriver att kriget om upphovsrätten långt ifrån är över i och med domen.

Till och med arabiska al-Jazzera har domen mot The Pirate Bay som sin viktigaste Europa-nyhet.

Liksom BBC försöker även brittiska Daily Telegraph reda ut vilka konsekvenser domen kan få för fildelningen på nätet, men tror inte att detta kommer att minska. ”Man kan ställa sig frågan varför film- och musikföretagen alls fortsätter att utkämpa dessa strider i domstolarna”, skriver Daily Telegraph och citerar Mark Mulligan som menar att svaret är att företagen måste visa att de gör något.

”Det är av samma anledning som tullen och polisen fortsätter att bekämpa narkotika och annan smuggling trots att de inte gör mer än att skrapa på ytan av detta problem”, skriver Mark Mulligan på sin blogg:

”Om musikindustrin inte gör något alls är det ett sätt att ge grönt ljus till denna olagliga del av branschen”.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X