Hela denna artikel är en annons

Fallgroparna när du köper villa

När våren sakta men säkert anländer och gräsmattorna blir allt grönare, ökar efterfrågan på villor. Det är en av orsakerna till att maj månad är den mest intensiva på hela året på villamarknaden.

– Trycket ökar verkligen, det är många som lämnar sina bostadsrätter och väljer villa, säger Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Men det finns några saker att ha koll på när du ska köpa en villa. Att köpa hus är för de flesta livets största affär. I jämförelse med att köpa en bostadsrätt är det också fler saker att ha koll på. Inför köpet bör man förbereda sig noga och ställa upp en önskelista på de viktigaste kraven. Gå på flera husvisningar innan du köper din bostad och ställ många frågor. På så sätt får du en känsla av vad som är viktigt för just er.

– Tänk också på att det tillkommer fler kostnader vid ett husköp än bostadsrätt, som exempelvis lagfart och eventuella nya pantbrev. Det kan handla om tiotusentals kronor som tillkommer utöver själva köpeskillingen, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Långsiktig budget

Det är också viktigt att göra en långsiktig budget och ta höjd för ökade räntekostnader men även uppvärmningskostnader, framtida renoveringsbehov med mera.

– Till skillnad från en bostadsrätt där kostnader som värme och vatten oftast är inbakade i månadsavgiften måste villaägaren betala allt själv. Därför är det bra att till exempel titta på energideklarationen och se vad det kostar att värma upp huset, säger Jens.

– Det finns ingen förening som gör saker och ting åt dig. Alla kostnader står man själv för. Med villa måste man därför ha större marginaler och en större buffert

Man bör också ha en räntestrategi anpassad till den egna ekonomin.

– Att sprida sina risker mellan rörliga och bundna lån för att undvika hastigt ökade kostnader, är för många ett bra alternativ, menar Jens Magnusson.

Villaägare betalar allt själv

Till skillnad från en bostadsrätt där kostnader som värme och vatten oftast är inbakade i månadsavgiften måste villaägaren betala allt själv. Därför är det viktigt att till exempel titta på energideklarationen och se vad det kostar att värma upp huset.

– Det finns ingen förening som gör saker och ting åt dig. Alla kostnader står man själv för. Med villa måste man ha större marginaler och en större buffert.

Ett villaköp innehåller oftast fler delar för en köpare att behöva sätta sig in i och förstå. Undersökningsplikten omfattar i ett villaköp i regel betydligt fler delar än vid köp av bostadsrätt och det största ansvaret vilar faktiskt på köparen.

– Undersökningsplikten kan beroende på huset i sig både reduceras och utökas och det är viktigt att förstå vad detta innebär, säger Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Köparens ansvar

Det ligger på köparens ansvar att upptäcka eventuella problem eller skador och förstå vilket skick villan är i. Att anlita en besiktningsman innebär inte att man flyttar över detta ansvar utan att man investerar i experthjälp för att så långt det går kunna uppfylla sin undersökningsplikt. Kunskap är a och o.

– Mitt råd är att sätta sig ner och läsa på kring hur länge ett tak håller, vilka byggnadsmaterial som är starka och hur dräneringen och husets konstruktion fungerar. Då vet du ungefär vad huset kan kosta på lite längre sikt. Var observant på så kallade riskkonstruktioner, men istället för att bli orolig kan du med kunskap ta reda på vad det skulle kosta att åtgärda bristen. Det är dyrt att byta ut exempelvis ett tak eller ett värmesystem, säger han.

Beroende på var man köper en villa kan det också vara smart att titta på hur närområdet förväntas förändras inom de närmsta åren. Om villan ligger i ett redan bebyggt område kanske inte förändringarna blir stora men om villan ligger på landet eller i andra oexploaterade områden kan det på sikt finnas planer för vägar, vindkraft eller annan byggnation.

– Man möter många spekulanter där kunskapsnivåerna är väldigt olika. Oavsett vad för bostad man köper tycker det jag det är viktigt att gå in i affären påläst och förberedd, säger Kasper Isgren.

Detta är en del i en artikelserie om att köpa bostad, läs de andra två delarna här:

Tänk på detta om du köper fritidshus.

Glöm inte att undersöka bostadsrättsföreningen.

Annons
Annons
Annons